Couzijn van Leeuwen maakt unieke kerststal van karton voor CODA Museum Apeldoorn

Woensdag 17 december 2014

Door CODA

© Sushilla Kouwen | Gerhard Witteveen Fotografie

Beeldend kunstenaar Couzijn van Leeuwen maakte in opdracht van CODA directeur Carin Reinders een unieke kerststal van karton. Deze indrukwekkende kerststal sluit aan op de collectie werken van en op papier en is de opmaat naar CODA Paper Art, een tweejaarlijkse tentoonstelling met beeldende kunst en sieraden van kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland die papier als materiaal centraal stellen. 

Couzijn van Leeuwen (1959) en CODA Museum werken al een aantal jaar samen. Van Leeuwen is met diverse werken vertegenwoordigd in de collectie van CODA. Zijn werk was bovendien te zien in de internationale tentoonstellingen Holland Papier Biënnale en CODA Paper Art 2013. Voor CODA Bibliotheek de Maten maakte hij een prachtige papegaaienfamilie van karton; het materiaal dat zijn voorkeur geniet en past bij de collectie kunst van en op papier.

Couzijn van Leeuwen is opgeleid als plastisch vormgever aan de kunstacademie in Den Bosch en maakt voornamelijk sculpturen en (tijdelijke) installaties. Tegenwoordig werkt hij uitsluitend met karton omdat hij van mening is dat het niet alleen een toegankelijk en laagdrempelig materiaal is maar het is ook sterk en soepel waardoor het de mogelijkheid biedt te improviseren. Door het formaat en de grote zeggingskracht vullen en transformeren zijn kartonen sculpturen de ruimte. Van Leeuwen scheurt, snijdt en knipt het karton om het vervolgens weer samen te voegen met hulp van een nietmachine en plakband. Zijn objecten variëren van vogels die nooit zullen vliegen tot onbruikbare kasten en openhaarden die nooit zullen branden. Over zijn werkproces zegt hij:  “Ik weet nooit waar ik me bevind, ik zit er middenin, ik ben er ooit mee begonnen en weet niet of het ooit af zal komen en als ik iets mis, ga ik dat meteen maken”. Couzijn van Leeuwen ontving de Boellaardprijs 2013 voor zijn gehele oeuvre. Hij woont en werkt in Utrecht.

De collectie hedendaagse kunst van CODA Museum is gebaseerd op de verzameling die door het voormalige Van Reekum Museum vanaf 1978 werd opgebouwd. Nadat het Historisch Museum Apeldoorn en het Van Reekum Museum in 2003 opgingen in CODA Museum, is de brede verzameling van het Van Reekum Museum aangescherpt door de nadruk te leggen op twee kerngebieden: beeldende kunst waarin papier de hoofdrol speelt en het hedendaagse sieraadontwerp. De collectie kunstwerken van en op papier krijgt meerwaarde door de aandacht die hedendaagse kunstenaars en ontwerpers voor papier als materiaal tonen. CODA Paper Art sluit daarop aan en brengt de ontwikkelingen in beeld.

CODA Paper Art 2015 is van 7 juni tot en met 25 oktober 2015 te zien in CODA Museum en toont beeldende kunst en sieraden van ruim veertig kunstenaars uit binnen- en buitenland die papier en karton centraal stellen in hun werk. Een aantal kunstenaars maakt speciaal voor CODA Paper Art 2015 uniek werk.

De kerststal van Couzijn van Leeuwen is tot en met Driekoningen (6 januari 2015) te zien in CODA Museum.

 

Ga jij de kerststal van Couzijn van Leeuwen bekijken?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kerst Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!