Cultuur & architectuur van 7eveningen

Maandag 10 april 2017

Door Ernst van Rossum

Archeologen hebben mysterieuze bouwsels ontdekt op de plek van een kunsteducatiecentrum in Apeldoorn. Op die plek heeft in de oudheid een markant, ja zelfs gigantisch bouwwerk gestaan dat nu Zeveningen wordt genoemd. De bijzondere vorm van het gebouw zoals het er nu staat is mede bepaald door de vorm van het oude Zeveningen. Laat dans, kunst, muziek, animatie, theater en circus je meenemen in een verhaal over het verval en de opstanding van de kunst, cultuur & architectuur van 7eveningen. Dit gebeurde zaterdag 8 april bij Gigant, markant in cultuur.

Hoe het ooit echt heette en wie er woonden is onbekend. Wel zijn er vondsten door heel Apeldoorn en omstreken gedaan waaruit reconstructies zijn gemaakt die mogelijk iets kunnen vertellen over deze mysterieuze geschiedenis. Maar hoe het gebouw of bouwsel er precies uitzag en wat het doel ervan was is nog steeds onbekend.

Zeven gidsen namen ons mee in een verhaal over het verval en de opstanding van de kunst, cultuur en architectuur van 7eveningen. Een waar spektakel ontvouwde zich zaterdag avond in Gigant uit gevoerd door cursisten van Gigant, Dutch Dj World, Circus Apeldoorn, spelers van DAK en spelers van Theater Merlijn.

Bij aankomst bij Gigant werden we al getrakteerd op een voorstelling voor de deur van Gigant. Daarna, om 18.00 uur werden we door journalisten naar binnen geloodst en nam het verhaal zijn aanvang.

Door 7 gidsen werden we naar de 7 locaties gebracht waar zich een evenement afspeelde. Van muziek, media, dans, musical, toneel werd ons van alles voor geschoteld. En de waarschuwing op het programma op de site van Markant was zeker van toepassing: ‘Bent u slecht ter been? Geef dit dan aan bij het kopen van uw kaartje’. Het gebouw heeft vele trappen en volgens mij hebben we de meeste er wel van gehad, maar gelukkig is er een lift in het gebouw, niet dat wij in onze groep dat nodig hadden.

Het was een leuke voorstelling waar ik erg van heb genoten. Heb getracht om via foto’s u te laten ervaren wat er die avond zich heeft afgespeeld. En dan te bedenken dat dit hele project een voorbereidingstijd van 2 jaar heeft gekost. Petje af voor de mensen die het hebben bedacht en uitgewerkt, echt goed gelukt, hopelijk over 2 jaar weer zoiets .

Zeveningen, zaterdag 8 april 2017 in Gigant en Markant.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!