Dark Matter III

Donderdag 14 mei 2015

Door Ernst van Rossum

Ernst van Rossum Photography

Vrijdag 8 mei was het weer tijd voor Dark Matter , deze 3e editie staat in het teken van de Noorse bands van diverse pluimage.

De eerst band is Seven Impale , de band bestaat uit Fredrik Mekki Widerøe- Drums, Erlend Vottvik Olsen- Gitaar, Stian Økland- Vocal & Gitaar, Tormod Fosso- Bass, Benjamin Mekki Widerøe- Saxofoon, Håkon Vinje- Orgel & synthesizer en spelen prog-jazzrock.

Verrassend leuke band met een goed gevoel van ritme. Ze mixen moderne metal ritme , beïnvloed door bands als Tool en Meshugga , en classic progrock als bands King Crisom en Van der Graaf. Seven Impale gebruiken ook invloeden van de jazz. Een beetje vreemde eend in de bijt maar zeer goed te pruimen.

Tweede band was Krakow zij brachten een experimental post metal ter gehore , deze band bestaat uit Frode Kilvik Bass Vocal René Misje Gitaar Vocal Kjartan Grønhaug Gitaar Ask Ty Arctander Drums.  Volgens insiders was dit de mindere band van de avond , maar zwem een beetje tegen de stroom in , vond ze wel lekker klinken , maar ja mijn oren zullen wel niet zo goed meer horen en mijn gehoor bescherming dempt 25 db vuiligheid weg zodat het toch nog wel klinkt. Ze laten zich beïnvloeden door Neurosis, Isis, Iron Maiden en Mastodon. Dus ik was best wel onder de indruk van deze band en vond het wel goed wat zij ter gehore brachten . Dus niks mis mee , mag ook wel zijn geen beginnende muziekanten in deze scene .

Derde band was Vulture Industries , leuke band die er veel zin in had deze avond , en volgens mij brachten ze dit ook over op de zaal. Deze band bestaat uit Øyvind Madsen – Gitaar,  Eivind Huse – Gitaar, Tor Helge Gjengedal – Drums, Kyrre Teigen – Bass, Bjørnar E. Nilsen – Vocals, en ze brengen Progressive metal ten gehoren met invloeden van Life and Death en alles wat er tussen in bevind. Ze speelden echt een alle gaatje bij elkaar maar wel vermakelijk en lekker in het gehoor ondanks soms het geluid niet echt lekker overkwam, maar daar hadden de andere bands ook last van. Soms kwam de zang er ook niet lekker boven uit, maar wat ik al zei daar hadden alle bands last van.

Sluit stuk van de avond was Arctures waar ik erg naar uit keek. De band bestaat uit Steinar “Sverd” Johnsen – Keyboards, Jan Axel “Hellhammer” Blomberg – Drums,  Knut Magne Valle – Gitaar, Hugh Mingay – Bass, en Simen “ICS Vortex” Hestnæs – Vocals.  Had om mij heen al wat van de band gehoord maar zelf nooit iets van gezien of gehoord. Arcturus is een avantgarde-metalband opgericht in Noorwegen in 1987 onder de naam Mortem. In 1990 veranderde de naam naar Arctures de helderste ster in het sterrenbeeld Ossenhoeder. De band was in 2007 opgeheven, maar is recent weer bij elkaar gekomen nadat ICS-Vortex bij Dimmu Borgir weg is gegaan.

Arcturus is begonnen als blackmetalband, maar is in de loop der jaren geëvolueerd naar een progband. Het leek er een beetje op dat heer Vortex niet geheel in zijn sas was ,maar schijn bedriegt, heb ik mij laten vertellen door Vortex hemzelf gezellig samen achter een heerlijke goud gele rakker in Rock Cafe Ozzy’s. Hij had het zeer naar zijn zin gehad en was best wel onder de indruk van de zaal. Ik heb best wel genoten van hun performance, behalve van de gestreste Tour manager die het niet nodig vond dat wij de drummer van de zijkant konden fotograferen.

Dan maar niet.. deze vlegel heb ik later in de Ozzy ook niet meer gezien toen de bands nog een afzakkertje kwamen drinken. Het was nog lang erg gezellig tot dat wij de Ozzy moesten verlaten omdat deze ging sluiten. Al met al weer een leuke Dark Matter avond met een leuke opkomst qua publiek. Ik heb genoten en ik denk het toegestroomde publiek ook. Koen en Raymond ga zo door.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!