Dark Matter staat voor meer Metal in de Gigant

Woensdag 10 december 2014

Door Ernst van Rossum

Twee enthousiaste Metal Freaks, Koen de Graaf en Raymond Westland, adviseerden Waldo Vormer, programmeerder van de Gigant om een aantal goede metalbands naar Gigant te halen. Met drie bands die de moeite waard zijn en haalbaar ontstond het metalprogramma “Dark Matter”. Zondag 7 december was de aftrap van deze gezamenlijke inspanning.

Drie leuke bands waarvan Evergrey de headliner is en Mother of Sin en My Propane de support acts. Iets over achten ging de zaal open. Een beetje aan de late kant omdat kwart over acht de
start van het Programma was. De zaal stroomde gelijk vol. Bij metal avonden in Gigant gaat dat niet altijd zo, maar op deze vanavond dus wel. Een goed voorteken voor een goede programmering.

Mother of Sin
De band Mother of Sin opende de avond en zette met hun optreden meteen een goede sfeer neer. De band speelt een melodieuze rock/metal muziek, hetgeen wat fijn weg luistert. Voor mij de eerste keer dat ik deze band zag en hoorde spelen. Deze driemansformatie wist de zaal aardig op te warmen.

My Propane
My Propane is voor mij geen onbekende band. Ze spelen vaker als support act bij ‘Revamp en Stream of Passion’ en nu dus bij Evergrey. My Propane is niet echt in een hokje van een specifiek metal genre te plaatsen. De band is een smeltkroes van diverse roots, iets wat duidelijk terug te zien is in de stijl die zij spelen. Ik vind het verfrissend en ben dan ook fan van deze band. Deze band heb ik leren kennen tijdens een workshop concertfotografie in de Atak in Enschede, maar dat terzijde.

Evergrey
Headliner van deze avond is de Zweedse band Evergrey. Deze progressieve-metal band is ontstaan in 1996. De liederen zijn vaak nogal duister, diepzinnig en kunnen over dood en verderf
gaan. Best wel heftig maar goed te verteren. Ik had deze band al eens in actie gezien in de Maassilo in Rotterdam. Ze spelen lekker en de zaal is in beweging. Er wordt driftig meegeknikt en gezongen. Toffe band met dito sfeer en een meer dan redelijke opkomst van publiek.

Conclusie
We mogen dan ook concluderen dat er in Apeldoorn een metal publiek is en dat deze willen komen mits er een goede line up staat. Iets wat we eigenlijk al wisten, want toen Sepultura speelde in Gigant was het ook aangenaam druk.

Ik sluit af met te zeggen dat de eerste editie van Dark Matter een succes is. Ik hoop dat er een vervolg komt en dat wij straks met trots kunnen zeggen dat Apeldoorn het Metal Dorp van het oosten is en dat er in Gigant artiesten stonden die wereldberoemd werden. Koen, Raymond en Waldo jullie hebben een mooie avond in elkaar gedraaid.

Op naar het volgende Dark Matter concert!

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!