De 10de editie van Cultuur bij je buur, een echt Apeldoorns gebeuren

Zondag 16 april 2023

Door Ben Eggermont

De eerste dag van de 10de editie van Cultuur bij de buur was volgens fotograaf Peter Vroon en redactiemedewerker Ben Eggermont een groot succes. Ze bezochten verschillende Apeldoornse artiesten op verrassende locaties.

Op de gevoelige plaat

Onze fotograaf Peter Vroon maakte zaterdag 15 april zijn rondje langs verschillende locaties om de sfeer ‘op de gevoelige plaat’ vast te leggen. In 15 mooie foto’s wist hij dit goed te pakken. Hij vertelt: “Ik was als eerste op de Trekweg bij Margien de Vries waar het duo Mister Mister en het aPOPpoldro popkoor optraden. Zelfs de 89-jarige moeder van zanger Jake was vanuit Enschede afgereisd om dit mee te maken. Het was er gezellig druk. Vervolgens naar de Aluminiumweg met Singer Songwriter/gitarist Bastiaan Prasa afkomstig uit Sri Lanka; Hij bracht wat de liefhebber van een singer/songwriter verwacht. Ik zette mijn tocht voort richting Anklaarseweg voor het optreden van Live Poets Society. Een duo met eigen liedjes, heel mooi, met keyboard, fluit en een omgekeerde steeldrum. Al zingend en pratend brachten ze poëzie tot leven. Dat was het wat mij betreft.”

Ben Eggermont op pad

Vanuit het programma overzicht op de site van Cultuur bij je buur is het heel eenvoudig daaruit een individueel programma samen te stellen en af te drukken om mee op pad te gaan.

“Voor mezelf had ik daaruit 4 locaties uitgekozen. Als eerste vertrok ik naar de Oude Veldzichtlaan waar het kwartet Bas, Willem, Aad en ik (Reinier Groenendijk) de mensen lieten genieten van een half uurtje literatuur met verhalen en gedichten. Een poëtische en hilarische Bokito vertolking van Aad van der Waal werkte goed op de lachspieren. Op naar mijn tweede keuze: het zangduo Evident aan het Anna Blamanplatzoen nog geen 200 meter van mijn huis. Een jong en vrolijk ogend duo met zowel eigen nummers als covers. Eigenlijk was het te koud voor het buitenoptreden, zeker voor de gitarist. Het was niet echt druk, maar wel gezellig. Mijn derde optie was Atelier Ireen aan de Symfoniestraat in Zevenhuizen. Prachtig atelier met keramiek en schilderijen van verschillende kunstenaars. Het was nog steeds koud. Mijn laatste bezoek bracht ik aan Margot Otten op de Lage Brink, de plek van voormalig cateraar Van Laar, met fragmenten uit haar one-woman-show, er valt nog veel te leren. Ik bleef nog even hangen en kon zo nog mee genieten van de band UKE22. Ze spelen uitsluitend nummers van U2 zonder zich een tribute-band te noemen, ze vertolken de nummers met UKE22 randje. Aangenaam om naar te luisteren. ”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!