De 3 Apeldoornse genomineerden voor de ‘van Reekum Cultuurprijs’ bekend

Maandag 13 februari 2023

Door Ben Eggermont

De tweejaarlijkse Van Reekum Cultuurprijs is in 2018 bij de tentoonstelling 055: Apeldoorn Art geïntroduceerd en werd gewonnen door Marije Vermeulen. De tweede Van Reekum Cultuurprijs werd in 2021 gewonnen door Peter ten Lohuis. De prijs wordt ter beschikking gesteld door de Van Reekum Stichting. De stichting wil met deze prijs de beeldend kunstenaars die wonen en/of werken in Apeldoorn stimuleren in hun ontwikkeling.

Tientallen inzendingen

Voor deze editie van 055: Apeldoorn Art zijn alle in Apeldoorn wonende en/of werkende kunstenaars uitgenodigd om maximaal 2 recente werken in te zenden voor de tentoonstelling. Actueel werk is daarbij het uitgangspunt. Er is geen inhoudelijk thema van toepassing. Alle technieken, materialen en onderwerpen zijn vertegenwoordigd in de tentoonstelling. Met groot enthousiasme is gereageerd op de oproep: ruim 70 kunstenaars tonen hun werk in 055: Apeldoorn Art. Abstracte composities worden afgewisseld met documentairefotografie, sculpturale figuratie met landschapsschilderkunst. Velerlei onderwerpen en thema’s worden door Apeldoornse kunstenaars in hun werk aangesneden en belicht.

De van Reekum Cultuurprijs 2023

De exposerend kunstenaars maken met hun inzending kans op de Van Reekum Cultuurprijs. Deze prijs omvat een bedrag van € 10.000,-. Uit alle inzendingen voor de tentoonstelling in CODA Museum nomineert de jury drie kunstenaars en verzoekt hen in een plan te beschrijven hoe zij de prijs zouden besteden in het kader van hun ontwikkeling als kunstenaars. Uit deze drie inzendingen wordt vervolgens een winnaar gekozen. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling kunnen bezoekers hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Dat kan zowel in de tentoonstelling als via een online stemformulier.

De jury

De jury van de Van Reekum Cultuurprijs bestaat dit jaar uit Piet Hazelebach (Van Reekum Stichting), Rianne Groen (conservator CODA) en Peter ten Lohuis (winnaar van de vorige Van Reekum Cultuurprijs).  Jurylid Peter ten Loohuis zegt over de totstandkoming van deze voordracht het volgende: “Voor de nominatie van de drie kunstenaars hebben wij vooral gelet op verbeelding, zeggingskracht, vakmanschap en oorspronkelijkheid van de ingezonden werken. Daaruit is een lijst van twaalf kunstenaars gekomen. In een tweede ronde zijn uit die lijst de drie genomineerde kunstenaars voort gekomen.”

De genomineerden

De drie genomineerden zijn Anke Land, Bas Fontijn en Iris Burghout. Ze vertellen hoe ze het vinden om genomineerd te zijn. Anke Land is er verrast over en zegt: “Poeh, totaal niet verwacht! Ben er heel blij mee, en nu maar duimen!”. Genomineerde Bas Fontijn vertelt: “Ik ben vereerd met de nominatie! Als ik het geld zou winnen, zou ik een inhoudelijke investering doen. Ik zou een residency doen in New York, the city of signs. Ik zou daar twee maanden willen verblijven om me te laten inspireren en nieuw werk te maken.” De derde genomineerd, Iris Burghout, vindt het geweldig om genomineerd te zijn: “Deze blijk van waardering voor mijn werk doet mij goed. Het is ook spannend, ik heb een aantal interessante plannen waar ik het stipendium heel goed voor zou kunnen gebruiken. Ik vind het tof dat CODA er voor openstond mijn installatie in de expositie 055 te tonen. Ik heb die in een paar dagen ter plekke opgebouwd, en ik kreeg alle vrijheid en ruimte. De expositie  055 toont echt de diversiteit in de Apeldoornse kunstscene, er wonen en werken veel goede kunstenaars in Apeldoorn,” aldus Iris.

Bekendmaking en uitreiking prijs

De prijsuitreiking vindt plaats in de laatste week van de tentoonstelling op zondag 12 maart. De jury let bij het maken van de selectie op verbeelding, zeggingskracht, vakmanschap en oorspronkelijkheid. Er zijn vooralsnog geen beperkingen of thema’s aan de aard van het in te zenden werk gesteld.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!