De Kanaalconcerten: een cultureel hoogstandje van formaat

Woensdag 2 september 2015

Door Wilco Westrik

Marco Jeroen

Voor mij ligt het draaiboek van de Kanaalconcerten. Ik kreeg het twee weken geleden toegestuurd. Een dik draaiboek van wel 85 pagina’s dik met van dag tot dag precies uitgewerkt wat van wie op welk moment verwacht gaat worden. Ik noem een aantal taken van het groot aantal vrijwilligers:

Verkeersregelaars, reddingsbrigade, EHBO, beveiliging, barmensen, een complete taakomschrijving van de grote hoeveelheid vrijwilligers die ingezet kunnen worden als hostesses, gastvrouw bij oude ambachtsschool, horeca personeel, muntverkoop, begeleider artiesten, PA techniek. Ook deze mensen moeten natuurlijk op z’n tijd worden voorzien van een hapje en drankje. Tot op heden heb ik nooit geweten dat er zoveel vrijwilligers zich in zetten tijdens deze concerten. Een diepe buiging voor hen dan ook! Hoezo er zijn weinig mensen die vrijwilligerswerk doen? Tijdens deze feestelijke tweedaagse Kanaalconcerten bulkte het er in ieder geval van en dat zegt wel wat. Men wil iets voor iemand betekenen en men wordt klaarblijkelijk gezien en gehoord.

Even rondslenteren op de zaterdagmiddag leverde mij tijdens mij bezoek een gevarieerd programma voor jong en oud op. Muziek werd omringt door diverse dansacts, kindershows maar ook aan singer- songwriters werden een podium geboden. Omstreeks 18.00 uur stond mijn interview met Ellen ten Damme gepland maar helaas no show up op genoemd tijdstip. Tijdens mijn ronde op dit feestelijk gebeuren kwam ik aan de praat met een jongeman die met een heuse drone opnamen stond te maken van het hele gebeuren. We raakten met elkaar aan de praat en wisselden van gedachten. Hij liet mij deelgenoot worden van zijn professionele activiteiten en stuurde mij een aantal prachtige foto’s vanuit een ander perspectief genomen. Mooi om te zien.

Er is daarnaast de afgelopen dagen heel wat getwitterd, gefacebookt en gelinked tijdens deze dagen. Ik zag op de diverse social media zeer mooie foto’s aan mij voorbij komen.  Het is mooi om stil te staan en om je heen te mogen kijken naar de diversiteit aan mensen die op de Kanaalconcerten bijeen komen. Juist dat is dan ook de bedoeling van de Kanaalconcerten. Elkaar ontmoeten, zien, spreken, luisteren, genieten, eten, drinken. Aan pr activiteiten schortte het de organisatie van de Kanaalconcerten zekers niet. Billboards, aankondigingen in de lokale krant, de social media alsmede het benaderen van de pers vierden hoogtij te laatste dagen. Iedereen in Apeldoorn kan wel vertellen wat de Kanaalconcerten zijn. Velen van hen zochten dan ook wederom de waterkant nabij Welgelegen op om dit keer weg te dromen bij de mooie klanken van Ellen ten Damme. Of het nu in het Engels, Duits of Nederlands is en of het nou een lage toon of een hoge noot betreft…Ellen laat in een vroeg stadium van haar optreden al zien wat ze in haar mars heeft. Ze kent de Kanaalconcerten vanuit 2011 toen ze ook al samen met de nu afscheid nemende dirigent dhr. Jos Pommer mocht samenwerken. Een schitterend vuurwerk als afscheid van een geweldige tweedaags cultureel en muzikaal samenzijn op een unieke locatie en dat voor inmiddels alweer de tiende keer mag een blijvertje worden genoemd. Het is aan de organisatie om ook wellicht voor het volgend jaar na te denken of de zondag met een top band als uitsmijter ook haalbare kaart is. Ik schat zelf in dat de Apeldoornse bevolking best bereid is om 7.50 entree te willen betalen voor een topattractie aan de Apeldoornse oevers. Ben benieuwd of de uitdaging door de organisatie van de Kanaalconcerten wordt aanvaard en hoe de Apeldoorners hier zelf over denken.

Beelden: Marco Pieren

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!