De Passie in Orpheus: Verfrissend Energiek

Dinsdag 28 maart 2023

Door Pedro Waldenaar

Komende zaterdag 1 en zondag 2 april is een bezoek aan de Passie in Orpheus bijna niet te vermijden. De Passie is een spektakelstuk wat het beste uit de twee klassiekers combineert: De Matthäuspassion en Jesus Christ Superstar, De muziektheatervoorstelling is een eigen productie van Theater Orpheus. Je moet het maar durven om hieraan te beginnen! Het combineren van deze stukken getuigt van lef, creativiteit en zelfvertrouwen.

Professionaliteit en plezier

Gisteren de generale repetitie bijgewoond en het mag gezegd worden: het is verfrissend energiek. Verfrissend is de combinatie van klassiek en rock, dit levert een energieke voorstelling op. Met werkelijk een prachtig en ontroerend einde. Een orkest, een band, een gedeelte van het Bachkoor Apeldoorn, de verteller, de zangers en de zangeressen: het is een verbluffende samenwerking die de toeschouwer van begin tot het einde zal boeien. Het schijnbare gemak verraadt professionaliteit en plezier. Plezier om dit stuk voor het voetlicht te brengen. Het komt over als een geoliede machine, afgezien van een enkele noot, die net iets te laag is. Het maakt het luisteren alleen maar mooier.

Perfecte combinatie

De lichtvoetigheid van de musical en de zwaarte van de Matthäuspassion ontmoeten elkaar in deze voorstelling. Daardoor wordt het geen moment te licht of te zwaar.

Het kruis

De mooiste, maar tevens angstigste scene is de verschijning van het kruis op toneel. Voelbaar is het oorlogstafereel, het donderende geraas van het klassieke orkest en de snerpende gitaren van de band. Het gaat door merg en been en maakt de kruisiging voelbaar. Het is angstaanjagend, Golgotha is heel dichtbij: “Mijn God, mijn God, waarom heeft u mij verlaten!”. Deze woorden gaan onder je huid zitten. En in het Europa van nu, met het kletterende oorlogsgeweld bij onze oosterburen, zijn deze woorden helaas nog steeds actueel. Was het altijd maar Pasen.

Het feest van de troost

Het lied “Jesus Christ Superstar” zit nog steeds in mijn hoofd en ik ontkom er niet aan om het zachtjes, net niet hoorbaar, voor mijn huisgenoten te zingen. Op naar Pasen, op naar het feest van de dood en opstanding, op naar het feest van de troost. De troost die nodig is om je niet verlaten te voelen. Een mooiere voorbereiding op Pasen is bijna niet denkbaar.

Orpheus, 27 maart 2023, Pedro Waldenaar

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!