Debutanten Open Atelierroute 2018 Anneke en Eline zijn er klaar voor

Vrijdag 18 mei 2018

Door Marianne Zegwaard-Waanders

,,De essentie van kunstenaar zijn is voor mij overgave”, zegt debutant van de Open Atelierroute 2018 Eline van de Ridder. Voor Anneke Eggermont, die ook voor het eerst deelneemt, is dat zij iets wil maken dat er nog niet is. Ieder voorjaar openen een groot aantal aangesloten en niet aangesloten kunstenaars hun atelier tijdens de Open Atelierroute 2018. Daarmee kan de bezoeker een blik achter de schermen werpen. Op zaterdag 19 en zondag 20 mei gaat het van start en is er ook een overzichtstentoonstelling te zien van alle deelnemende kunstenaars in de Loolaan Galerie.

Wat is voor jou de essentie van kunstenaar zijn?
Eline, sinds 2016 professioneel bezig zegt: ,,Dat is mij voor overgave. Tijdens het maakproces volg ik simpelweg mijn impulsen en handen, tot het klaar is. Zowel het proces als de uitkomst zijn dus ook altijd een verrassing voor mijzelf. Zeker ook omdat ik niet vanuit vaste technieken, materialen of ideeën werk.”

Anneke, die naast haar werk als creatief therapeut de Vrije Academie volgde, zegt daarover: ,,Voor mij is het de zoektocht en dan de voldoening dat je iets maakt wat daarvoor nog niet bestond.”

Wat zijn jouw dromen en/of ambities?
Anneke is er kort over: ,,Mensen blij maken met mijn werk. En ontroert raken, wat ik toch regelmatig heb meegemaakt, dat is het mooiste wat er is. Mijn nieuwste werk is op papier en dat werkt toch echt heel anders. Het uitproberen van nieuwe technieken is een uitdaging. Er is zoveel mogelijk! Je bent nooit uitgeleerd.”

Eline leeft op dit moment haar droom: ,,Het maken van mijn objecten geeft me meer voldoening dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Als je al jong weet wat bij je past is dat misschien vanzelfsprekend, maar voor mij is het elke dag weer een cadeau. Mijn ambities voor de toekomst liggen dan ook dicht bij huis: maken wat door mij gemaakt wil worden en dat met anderen delen.”

Wat heeft je doen besluiten deel te nemen aan de Open Atelier Route?
Eline wil dat mensen haar werken in het echt zien: ,,Mijn werken zijn 3D opgebouwd en dat maakt dat ze vooral tot hun recht komen als je ze in het echt ziet. De atelierroute biedt mij daar een mooie gelegenheid daarvoor.”

Anneke twijfelde en nam een besluit: ,,Al een paar keer stond ik op het punt me op te geven. Maar ik durfde nog niet zo goed. Onzeker of ik wel goed genoeg was. Dit jaar heb ik de stap gezet. Gewoon om mensen blij te maken en te ontroeren.”

Waarom moeten bezoekers jouw atelier bezoeken?
Eline: ,,Voor het avontuur! De kijker is aan zet bij mijn werken. Als kunstenaar weet ik niet waar mijn werken over gaan en dat is ook niet mijn zaak. Toch lijken ze wel iets concreet te maken. Maar wat?” Ze nodigt de kijker uit zelf te beslissen.

Anneke wil haar diversiteit in haar werk tonen: ,,Het werk is heel divers en ik vind het mooi om andere mensen dat te tonen. Maar ook iets uitleggen over de technieken die ik gebruik. Ik ben nu ook bezig met kleine objecten van papier die lekker gek zijn.”

Beide debutanten zijn er klaar voor en hebben veel te tonen Ze heten de bezoekers van harte welkom in hun atelier in het weekend van zaterdag  19 en zondag 20 mei. Kijk hier voor kaartje en lijst van deelnemers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!