Democratie gerelatifileerd door De Verleiders

Zondag 21 januari 2018

Door Gerard Oltmans


Stem Kwijt heet het cabaret waarmee Marcel Hensema, Victor Low, Leopold Witte, Tom de Ket en George van Houts, het Apeldoorns publiek in blik terug in de tijd, gaf. Herkenning was het toverwoord, want dat waren de momenten waarop het publiek enthousiast reageerde met besmuikt lachen en hartelijk applaus. In een bijna uitverkochte grote zaal (Hanoszaal tegenwoordig geheten) genoten de mensen van de (h)erkenning. Het relativeren over de macht in de politiek… Om een idee te geven: met een opkomst van ca 80% bij de laatste statenverkiezingen werd er gestemd op 28 partijen, waarvan er 13 in de kamer kwamen. De stemmen van de 15 andere partijen werden onderdeel van de democratische-verkiezings-historie.

Ter geruststelling deze betroffen slechts 1,5 % van de uitgebrachte stemmen, dus zo verdeeld zijn we nog niet.

Maar, om direct invloed uit te oefenen op de politieke besluitvorming is lidmaatschap van een politieke partij de kortste weg. In een zaal met ruim 900 (je mag wel zeggen) politiek geïnteresseerde bezoekers, bleken slechts 7 mensen lid te zijn van een politieke partij.  In werkelijkheid blijken ca 2% (289.456 mensen) van de kiesgerechtigden lid te zijn van een politieke partij en daarvan zitten er 150 in de kamer.  Best wel eng eigenlijk zo’n kleine concentratie van politieke afhankelijkheid in de democratische besluitvorming. Als je daaraan koppelt het probleem van de moraliteit, met ex- VVD voorzitter Henry Keizer als ultiem voorbeeld, dan is dat een reden om integriteit opnieuw een hoofdpunt te maken.

Een leuke sketch die aan de “Keizer-filering” voorafging ging over een vereniging en wel over de besluitvorming in het besturen. Voor de meesten herkenbaar bleek wel, zieltogend, gedateerde entourage, stemmingsmanipulatie, de puntjeszuiger, de uitsteller en het begrip-vragende bestuurslid.

Als het allemaal zo herkenbaar is dan kun je volgens de verleiders terecht de vraag stellen hoe democratisch de democratie is. De antwoorden die zij hierop gaven waren niet geruststellend en gaven mij het idee dat de democratie bepaald wordt door een hele hoop eigenbelang in een politieke entourage.

 

Voorstelling. Stem Kwijt van De verleiders

Orpheus 20 januari

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!