Dirk de Bruin van Gigant: ‘Dat cultuur wordt getroffen is gewoon heel zuur’

Vrijdag 13 december 2019

Door Redactie

Gerard Oltmans

Ons bericht van gisteravond, donderdag 12 december, over de reorganisatie bij Gigant veroorzaakte nogal wat ophef. Veel Apeldoorners reageerden boos dat Gigant door bezuinigingen van de gemeente Apeldoorn nu waarschijnlijk mensen op straat moet zetten. Directeur Dirk de Bruin geeft aan niet boos te zijn en vertelt dat er nog van alles mogelijk is…

De conclusie dat er 7 mensen op straat zullen komen te staan is alleen wat hem betreft ,,net iets te voorbarig”, meldt hij. ,,Omdat wij nog in een adviestraject zitten met de Ondernemingsraad. Zij moeten eerst de kans krijgen daar hun licht over te laten schijnen. We hebben de medewerkers geïnformeerd en daarin kan je lezen dat het een voorgenomen besluit is. Ik hoop in december van de Ondernemingsraad en de Vakbond nog een advies te krijgen. Dan gaan we dat formeel maken en dan sturen we extern ook een bericht uit. Nu is het gewoon intern nog heel prematuur.”

Bij Gigant werken momenteel tussen de 50 en 60 mensen. Of de conclusie blijft dat er 7 functies komen te vervallen, durft hij niet te zeggen. ,,Dit is het voornemen. We zijn natuurlijk al enige tijd met elkaar in gesprek en er zit een sociaal plan bij waar de Vakbond dan weer iets van moet vinden. Dat vind ik ook niet erg. Ik laat het even liggen tot zij met een onderbouwd advies komen. En als daar alternatieven inzitten waar we iets mee kunnen, ook financieel, dan doen we dat. Dus er kan zeker nog het een en ander veranderen. Ik heb ergens een startpunt moeten maken, dat is gedaan, en nu is het even aan hen. En er zit wel tempo achter, hoor, want in januari willen we het echt wel definitief gaan maken.”

De reacties op het artikel van gisteravond, Apeldoorners die boos reageren richting de gemeente, daar sluit hij zich niet bij aan. ,,Ik ben helemaal niet boos op de gemeente. Zij kunnen er ook niet zoveel aan doen. Er is een tijdje terug een inspraakavond geweest in het Stadhuis. Ik heb daar toen geen gebruik van gemaakt, omdat ik wel snap waar het vandaan komt. Het is allemaal heel vervelend, maar de gemeente moet ook gewoon bezuinigen. En ergens moeten we dan met z’n allen opbrengen. Dus dat doen wij dan. Dus ik zit er niet boos in. We zetten de tering naar de nering. En natuurlijk, voor de betrokken mensen straks is het buitengewoon vervelend en zuur. En dat ook cultuur wordt getroffen is ook gewoon zuur. Maar ja, we zijn niet de enige tak in de gemeente die getroffen worden.”

Wel hoopt hij dat het hierbij blijft. ,,Daar maak ik me wel zorgen over. Zorgen zijn er genoeg. Maar dus geen boosheid…”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!