Dit is leven! Bex Marshall zingt het leven in!

Vrijdag 16 oktober 2015

Door Pedro Waldenaar

Het is zondagmiddag; de plaats van handeling is het cultuurkwartier van Apeldoorn; Poptempel Gigant en het Bluescafé. Soms, heel soms heb je het geluk aan jouw kant; soms ben je op de juiste plek en op het juiste tijdstip. Na een heerlijk ontspannen concert van Balladeer in het muziekcafé van Gigant, sta je opeens…….opeens……. oog in oog; oor in oor met Bex Marshall. Om het geluid en de dame kun je niet omheen. Deze dame van Britse bodem en Iers bloed zingt de blues vanuit haar aderen. Dit noem ik nu geluk hebben.

Bluesrockend vult haar diepe, krachtige stem het Bluescafé. Met haar mooie Ozark  Resonator  roept zij geweldige dromen op en wordt de wereld voor mij heel klein. De kracht van haar performance is puur en natuurlijk. Zij is de blues: overdag aan het werk in de fabriek en in de avond zingen in kerken en kroegen; alle ellende is in 1 klap weg.

Zij lijkt zo weggelopen te zijn uit het werk van Richard Yates; de Amerikaanse schrijver ( 1926-1992) die vooral schreef over de rauwe kant van de Amerikaanse Droom. Te midden van de rauwheid van het dagelijkse leven staat hier een zangeres die werkelijk in staat de mooie kant te laten zien van het leven; een tegenpool op alle dagelijkse ellende die het journaal steeds weer over ons uitstort.

Haar gitaarspel is een muzikaal wonder: het is een gecombineerde techniek van slide, bluesrock, ragtime en roots pickin’. Haar stem is doorleefd krachtig; en heeft veel weg van Tina Turner, Janis Joplin, Beth Hart. Je zal er maar mee vergeleken worden! En over haar performance: het is oogstrelend en in balans.

In een kort gesprek met haar praat zij liefdevol over haar ouders en grootouders; als enigst kind heeft zij de liefde voor de muziek en ook voor het leven meegekregen. In het gesprek voel je nog een keer de emotie; de wil tot leven. Hier zijn geen gesprekken met psychiaters voor nodig; een kort gesprek van een kwartier geeft mij voor een hele week weer energie.

En terwijl ik dit schrijf schalt uit de speakers haar CD: The House of Mercy  voor de zesde keer heb ik deze opgezet en ik denk dat het vanavond wel heel laat zal worden.

De filmpjes zijn van William Lindner

Kitchen Table

http://www.youtube.com/watch?v=7QbH44Zb0gE

Black Guitar

http://www.youtube.com/watch?v=DYh5Z5qUNM4

Bourbon Street

http://www.youtube.com/watch?v=xtxT5MFgArc

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!