Diverse optredens tijdens de 10e editie van Cultuur bij je buur

Donderdag 6 april 2023

Door Kevin van Es

De gordijnen gaan deze maand open voor de tiende editie van Cultuur bij je buur. Dit tweedaagse Apeldoornse spektakel verwelkomt meer dan negentig artiesten van diverse pluimage, waaronder bandjes, singer-songwriters, kunstenaars, dichters en acteurs, die allemaal gratis optredens geven. Het festival biedt meer dan driehonderd optredens op zestig verrassende locaties verspreid over de hele stad. Van Apeldoornse woonkamers tot tuinen, winkelcentra en parken, er worden allerlei locaties gebruikt als podia. Mari van Helvoort organiseert het muziekfestijn al tien jaar en vertelt over het succes van het event.

Jubileum

Het is alweer de tiende editie van Cultuur bij je buur. Mari noemt het initiatief “een succesformule.” Volgens hem is de opzet heel eenvoudig: “We creëren podia die met name bedoeld zijn voor Apeldoornse amateurartiesten,” aldus de organisator. Hij benadrukt dat het evenement zich blijft ontwikkelen: “Het event wordt elk jaar groter en beter.” Hij noemt de kracht van het festival dat alles en iedereen mee mag doen: “Bij Cultuur bij je buur ontmoet je alle soorten en maten van culturele activiteiten, waaronder hele goede en slechte artiesten.”  

Maak je eigen programma en route

Je kunt via de website van Cultuur bij je buur van tevoren een route uitstippelen en bij de balie van GIGANT is het volledige programma op papier verkrijgbaar. Of je nu alleen gaat of met vrienden, je bent overal welkom. De gastlocaties openen hun deuren wijd en hopen op veel bezoekers. Om de locaties te herkennen, worden (duurzaam gemaakte) vlaggetjes en spandoeken geplaatst. Volgens Mari zijn de bewoners meestal erg gastvrij: “Er wordt vaak gezorgd voor een hapje of drankje.” Verder hebben diverse filialen van de Albert Heijn een ontvangst pakket gebracht.

Toegankelijke locaties

In het programma staat aangegeven welke locaties toegankelijk zijn voor mensen die slecht ter been zijn. Ook kun je je via de website aanmelden voor speciaal, beperkt, aangepast vervoer. Na het aanmelden ontvang je een bericht en wordt je opgehaald en thuisgebracht. Kom je liever niet alleen? Via de hashtag #CBJBmaatje kun je op social media aangeven dat je graag iemand vindt om samen met jou naar de optredens te gaan. 

Feestelijke afterparty

Op vrijdag 21 april is er na het tweedaagse evenement Cultuur bij je buur een afterparty in de popzaal van GIGANT. Hier kun je nagenieten met een hapje en een drankje, terwijl je kijkt naar de vele foto’s van de 10e editie van het evenement en bladert door het speciale jubileumboekje. Er is ook een uniek optreden van KLUTS, de band van organisator Mari van Helvoort, die Nederlandstalige popliedjes speelt die hij zelf geschreven heeft, inclusief de Cultuur bij je buur-tune. 

Cultuur bij je buur vindt plaats in het weekend van 15 en 16 april en de afterparty op vrijdag 21 april. De toegang van het evenement en de afterparty is gratis, meer informatie vind je op de website van Cultuur bij je buur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!