Drakenbootfestival 2015 – een terugblik

Woensdag 1 juli 2015

Door Eefke Duin

Afgelopen weekend stonden er in Apeldoorn maar liefst twee grote evenementen op het programma: het WK beachvolleybal en het Grolsch Drakenbootfestival. En die laatste staat al een aantal jaar prominent aan de top van onze lijst met favoriete festivals in 055 en omstreken. De hele vorige week werd er gejuicht bij de aanblik van het in aanbouw zijnde festivalterrein en het dak ging er af toen daar ook het ‘Drakenkasteel’ was herrezen. Maar voordat onze dametjes zich konden laten meevoeren door draken en piraten, mochten wij met onze voetjes van de vloer! Een verslag van een weekend Drakenbootfestival Apeldoorn

Drakenboot in Concert
Traditiegetrouw start het festival op vrijdagavond met Drakenboot in Concert. Een minifestival met goede acts en de officiële aftrap voor een hopelijk spetterende festivalweekend. En zoals de traditie inmiddels voorschrijft, is deze festivalavond er een voor mijn lief en mij. Dit jaar stonden Jacqueline Govaert, Jett Rebel en Level42 op het programma. Hoewel het geluid hier en daar wat te wensen overliet, werd het een geslaagde avond.
Terwijl de meeste bezoekers nog onderweg waren, had Jacqueline Govaert de twijfelachtige eer als eerste het Drakenboot-podium te betreden. Ondanks het halflege festivalterrein slaagde Jacqueline er met haar ontspannen optreden uitstekend in om het aanwezige publiek in te pakken met haar oprechte liedjes en ontwapenende lach.

Na Jacqueline mocht Jett Rebel het Apeldoornse podium betreden. In een energieke show wist hij het Drakenbootpubliek voor zich te winnen en slaagde hij er in om een groot deel van de Apeldoorners te laten mee springen! Voor velen was Jett Rebel het hoogtepunt van de avond.

Voor anderen was dat het optreden van Level42. Deze Britse jazz-funk fusion band uit de jaren ’80 werd speciaal voor het Drakenbootfestival naar Apeldoorn gehaald. Tot grote vreugde van o.a. mijn zwager en buurman. Maar Mark King en zijn bandleden wisten mij persoonlijk minder te verrassen dan bijvoorbeeld de Golden Earring een paar jaar terug deden.

Pedal to the medal en ander plezier
Hoewel het concert voor ons een van de hoogtepunten van het Drakenbootfestival is, gaat het natuurlijk eigenlijk om de drakenbootwedstrijden. Op zaterdag en zondag gingen uiteenlopende teams met elkaar de strijd aan op het Apeldoornse Kanaal. Zaterdag was voor de bedrijven, de zondag is al sinds jaar-en-dag de dag dat de buurten en straten van Apeldoorn vechten om een plekje op het podium.
Terwijl de teams zo strak mogelijk hun peddels door het water duwen, is er langs de oevers van het kanaal van alles te beleven voor jong en oud. Op ons programma is het Drakenland van Tim Koldenhof Producties vaste prik. Hier lieten de meiden zich ook dit jaar meevoeren in de avonturen van de Draak, dansten ze hun voetjes van de vloer bij het piratenfestijn en zongen ze luidkeels mee met de show van Jul & Julia.

Na een kleurrijke schminkmetamorfose, een knuffelsessie bij de ‘kinderboerderij’ en een tijdje drakenboten kijken, werden er nog prachtige drakenkastelen gebouwd op het drakenbootstrand op het festivalterrein. Dat er overigens ieder jaar steeds professioneler uit ziet (dit jaar mede dankzij de aanleg van het nieuwe havenpark).

Met de voltooing van de kastelen kwam onze festivaldag helaas alweer ten einde. We kijken nu alweer uit naar volgend jaar, want we hebben dit jaar veel gemist! Zo werd er door ons niet gewinkeld op de braderie en ontdekten we tot onze spijt pas onderweg naar de fiets het nieuwe Orpheus Theaterplein en de pastafiets.

Wat waren jullie hoogtepunten van Drakenbootfestival 2015?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Drakenbootfestival Festival

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!