Een brandveilig Oud en Nieuw

Donderdag 31 december 2015

Door Redactie

Vuurwerk afsteken met oud en nieuw. Leuk, maar doe het wel voorzichtig, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Elk jaar gebeuren er namelijk veel ongelukken met vuurwerk. Soms omdat het vuurwerk niet goed is, maar meestal omdat kinderen (en volwassenen) er niet goed mee omgaan.

Veilig omgaan met vuurwerk begint al voordat je het afsteekt:

  • Experimenteer niet zelf met vuurwerk: maak vuurwerk nooit open!
  • Steek vuurwerk niet los in jas- of broekzakken.
  • Trek kleding aan die tegen een stootje of vonk kan (dus geen nylon). En ook niet iets met een capuchon.
  • Lees de gebruiksaanwijzing van te voren. In het donker kun je niet lezen.

Tips voor het afsteken:

  • Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Zet pijlen altijd in een fles, half gevuld met zand. Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond.
  • Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen twee stenen.
  • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar. Gebruik nooit lucifers of een aansteker.
  • Steek geen vuurwerk uit je hand af, en steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan.
  • Zorg dat anderen minstens zes meter afstand houden.
  • Gooi nooit vuurwerk naar iemand toe. Ook niet naar dieren!

Klaar met afsteken? Ruim dan de rommel op. Laat geen vuurwerk op straat liggen. En helemaal geen vuurwerk wat niet is afgegaan. Veel kleine kinderen zoeken de volgende dag naar vuurwerkresten en proberen die opnieuw af te steken.

Elk jaar lopen honderden mensen ernstig oogletsel op door vuurwerk. Je kunt je ogen beschermen met een speciale vuurwerkbril. Die kun je rond de jaarwisseling voor een paar euro kopen bij veel opticiens en ziekenhuizen.

Uitgebreidere tips van de brandweer (ook over het verschil tussen legaal en illegaal vuurwerk en hoe vuurwerk eigenlijk werkt ), vindt u op www.brandweer.nl/jeugd/vuurwerk/

Wensballon

Ook wensballonnen zijn populair, maar wees je er van bewust dat je iets oplaat in de lucht waarbij je geen controle hebt over de plek waar het terecht komt. Lees voor gebruik goed de voorschriften en waarschuwingen op de verpakking. Ga zelf geen wensballon maken, maar koop kant-en-klare ballonnen die gemaakt zijn van brandvertragend materiaal. Let erop dat ze voldoen aan de eisen die de Voedsel en Warenwet (VWA) aan wensballonnen stelt.

Brandgevaar

Wensballonnen branden ca. 5 minuten en leggen dan zo’n anderhalve kilometer af door de lucht. Hierbij bereiken ze gemiddeld een hoogte van 200 meter. Tijdens hun vlucht komen ze ook bomen, huizen en hoogspanningsleidingen tegen en kunnen dus vallen of daarin blijven hangen. De brander van de ballon is vaak niet helemaal afgekoeld op het moment dat de ballon weer land of een hoger object raakt. Het is al diverse malen in Nederland gebeurd dat woningen (o.a. met rieten kappen) in brand zijn geraakt door wensballonnen. Let dus op dat de wensballon zweeft op een plek waar vrije ruimte is.

Persoonlijk letsel

Let ook op met het moment tussen aansteken en oplaten van de wensballon. Wanneer de ballon scheef omhoog, bijvoorbeeld door wind, gaat kan de brander hete vloeistof lekken. Of kunnen personen door wind de brandende wensballon tegen zich aan krijgen, waardoor kleding in brand kan vliegen en brandwonden ontstaan. Zorg dus dat mensen altijd aan de juiste kant van de ballon staan.

Windkracht

Bij een windkracht van 2 Bft of meer wordt de wensballon instabiel. Leveranciers kunnen niet garanderen dat de ballonnen dan nog veilig gebruikt kunnen worden. Aangezien het in Nederland vaak meer dan 2 Bft waait, betekent dat het de meeste dagen niet veilig is om wensballonnen op te laten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!