Middagje uit in Orpheus: een gouden greep

Vrijdag 16 december 2022

Door Pedro Waldenaar

Het is donderdagmiddag 15 december, een uitverkochte Altioszaal. Een kerstspecial als onderdeel van een middagje uit. Betrokken Apeldoorners, verenigd in de ouderprogrammaraad, weten het iedere keer weer voor elkaar te krijgen dat Een Middagje Uit volle zalen trekt. Onder hun bezielende leiding wordt er een programma aangeboden dat iedere keer weer uitverkocht is. Een gouden greep waarbij vooral bezoekers worden bediend die de middag prefereren om naar de schouwburg te gaan. Theater Oprheus wil het Theater van de stad zijn en met dit programma-onderdeel is dat zeker gelukt! Oftewel voor elk wat wils.

Vanmiddag een Praatje en Plaatje omlijst door wonderschone zang van Powerpop Apeldoorn. Van begin af aan weten zij met hun klanken een intieme kerstsfeer op te roepen. Tussen de optredens door mogen bezoekers hun favoriete kerstlied laten horen, voorafgaand door verhalen vol weemoed en verlangen die de Kerstsfeer zo eigen is. Op deze manier krijgen bezoekers de kans om hun verhaal over Kerst voor het voetlicht te brengen. De zaal beslist dus mee wat we horen. Het resultaat is dat het vooral genieten is.

We horen verhalen over vertrek uit Amsterdam, over de weemoed naar het Rembrandtplein van de jaren zestig. We luisteren naar Let is Snow van Dean Martin, naar de Poques ( Fairytale Of New York) en naar Mary van Randy Newman. We horen het verhaal over een ouderpaar die nog geen naam hadden voor hun pasgeboren kindje en het, door toeval, Noëlle hebben genoemd. We horen het kerstverhaal over een verkeerde keuze die leidde tot een eenzame kerst.

Ik zie zo hier en daar een traan, een traan naar geschiedenissen die voorbij zijn. Ik zie dat de eenzaamheid van sommige bezoekers voor even weg is. Alleen en toch met elkaar. Zoals een bezoeker het mooi verwoordt: “Alle emoties mogen er zijn, vanmiddag hier in de Altios Zaal in Orpheus.

“Alle emoties mogen er zijn!. Een middagje uit: het is een gouden greep. De volgende editie is op zaterdag 21 januari a.s. om 15.00. Nieuwjaarsconcert. Toegang, koffie en Thee gratis!!! Wat wil je nog meer??

Orpheus, 15 december 2022, Een Middagje Uit, Pedro Waldenaar

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!