Middagje uit in Orpheus: een overweldigende voorstelling, Fatima

Woensdag 8 februari 2023

Door Pedro Waldenaar

Het begint al bij binnenkomst in de Altioszaal. Fatima, in werkelijkheid Mouna Laroussi geheten, heet ons op een warme manier welkom en maakt met iedereen een praatje. Je hebt meteen het gevoel dat je op theevisite bent bij jouw Marokkaanse tante, het voelt vertrouwd. Je gaat er eens lekker voor zitten en wat er dan gebeurt is werkelijk overweldigend.

Energie explosie

Het is een twee uur durende explosie van woorden, dans en kijkgenot. Fatima blijft van begin tot het eind energiek, humorvol en heeft ons heel veel te vertellen. Dat is haar enorme kracht: haar woordenstroom gecombineerd met haar dans. Een genot om naar te luisteren en te kijken. En dan niet alleen, het geeft stof tot nadenken en ook nu ik deze recensie schrijf laat het mij niet los. Ze laat het publiek geen moment los.

Krachtig

In een ongelofelijke sneltreinvaart weet zij zich als een ambassadeur te gedragen tussen de Marokkaanse en Nederlandse cultuur. Op een gegeven moment twijfel je zelfs: is ze nu Marokkaans of Nederlands, of is ze beiden? Later blijkt dat zij half Marokkaans en half Nederlands is. En dat is juist haar grote kracht: ze weet ons overtuigend mee te nemen in de, soms pijnlijke, zoektocht naar aankomst en integratie van onze gastarbeiders sinds de jaren zestig.

Ze weet die vertaalslag te maken in de adembenemende rollen van autochtone verhuurder van pensions en als Nederlandse opzichter van een beschuitfabriek, maar ook in de rol van de echtgenote van de gastarbeider die achterblijft. En, als de echtgenote dan toch overkomt, houdt zij haar hele leven heimwee naar haar geboorteland. De slotscène is werkelijk ontroerend als de gastarbeider terug wil naar zijn roots, terwijl zijn vrouw niet meer weg wil vanwege haar kleinkinderen. Fatima laat het publiek de pijn voelen, de verscheurdheid om in een land te blijven dat niet haar echte keuze is.

Fatima; een prachtige voorstelling, voor jong en oud. Zij verdient een veel groter publiek. En de organisatoren van het MIDDAGJE UIT verdienen een pluim: om het aan te durven om deze voorstelling naar Apeldoorn te halen!!

Orpheus, 7 februari 2023, Pedro Waldenaar

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!