Een zwoele avond in het Bluescafé: Sofie Reed

Zondag 1 september 2019

Door Pedro Waldenaar

Voorlopig de laatste zomerse dag van 2019 en een zwoele avond in het Bluescafé; Sofie Reed treedt op. Het wordt een hartverwarmende avond. Sofie Reed, geboren in Zweden en nu al weer vele jaren woonachtig in Buffalo Creek, Colorado, kun je typeren als een muzikante met Blues with a bite.

Al bij de eerste ontmoeting ben je onder de indruk van zoveel krachtige positiviteit. Het is een markante vrouw: ze toert, geheel alleen, onder de noemer van een One Woman Band de hele wereld over en maakt muziek op een bijzonder instrument Folkcraft Resonator Dulcimer, een snaarinstrument, dat zittend, met de vingers wordt gespeeld en een zoemend geluid geeft,  harmonica en lap steel guitar. Haar rootsachtige muziek is een mengeling van blues en folk, haar stem is krachtig en doorleefd en dat in combinatie met haar muziekinstrument en haar performance: een unieke en onvergetelijke ervaring: zelden zo’n vrouw gezien, die, uiterlijk gezien, zo in balans is. En dan moet de avond nog beginnen!

De stemming in het café is opperbest als ze het podium betreedt en zich klaar maakt voor het concert: ze doet haar hakken uit om met de voeten op een oud wijnvat het ritme te ondersteunen. En dan gebeurt het: de plaatselijke Flower-Power fotograaf, juist ja die met een doek om zijn hoofd, die van het Waterlooplein afkomstig lijkt te zijn, rent naar voren, ziet jammer genoeg niet de kabel en, ja hoor, struikelt en valt precies in haar schoot, terwijl Sofie voluit zingt: “Open Your Heart!”. Als hij opstaat, zien we een zeer gelukkige man, die tegen mij zegt: “Dit was één van de mooiste momenten in mijn leven”.

Ik geloof het graag, hier zingt een vrouw, hier zit een vrouw, die het begrip emotie: een mengeling van vreugde en verdriet, goed weet over te brengen op het publiek. En heel opmerkelijk: relatief gezien zijn er veel vrouwen onder het publiek, die aandachtig kijken en luisteren. Mooi om te zien. Werkelijk stil wordt het als ze een nummer van Cornelis Vreeswijk in het Zweeds zingt: “Somliga går med trasiga skor” (“Kapotte Schoenen”). Intens en ontroerend. De zomer van 2019, een mooie zomer met een prachtige afsluiting in het Bluescafé te Apeldoorn: Sofie Reed heeft op mij een onvergetelijke indruk gemaakt.

31 augustus 2019, Bluescafé Apeldoorn, Pedro Waldenaar

Bijgevoegde video waar zij spontaan over het Bluescafé Apeldoorn zingt en op haar bluesharp speelt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!