Eerste Metal Seated Special met Ball Noir en Scarlet Stories

Dinsdag 29 juni 2021

Door Ernst van Rossum

Bij Gigant was de allereerste ‘Metal-editie’ van de Seated Specials ook gelijk de laatste. Want met de nieuwe versoepelingen is het weer tijd voor ‘normale’ optredens. Afgelopen weekend was het tijd voor Ball Noir en Scarlet Stories.

Dramatisch

De laatstgenoemde, Scarlet Stories, brengt bloedrode verhalen in een ongrijpbare dark prog rock/metal omlijsting. De Nederlandse zeskoppige band werd in 2012 opgericht, bracht sindsdien 2 EP’s uit en is een vaste waarde voor liefhebbers van donkere, sfeervolle rock/metal. De band put inspiratie uit muzikale genres als heavy metal, doom en ambient. In 2019 kwam Scarlet Stories met debuutalbum Necrologies. Zangeres Lisette van den Berg vertelt over de nummers op Necrologies: “Ze laten de duistere kant van de mensheid zien en gaan over emoties, onrecht, moord, maar ook over schoonheid. Geschreven om tot nadenken aan te zetten en live dramatisch uitgevoerd. Het ene moment fragiel en rustig, het andere moment intens en rauw.”

Ze waren de opener, maar hadden ook gewoon de headliner mogen en kunnen zijn. Ik had in begin moeite hoe de geluidsman de boel ingeregeld had met soundchecken. Gelukkig gaande het eerste nummer werd het beter. Was voor mij de eerste keer dat Scarlet Stories live mocht aanschouwen en horen, ik ben helemaal weg van de stem van Lisette. Zoals ze op de CD zingt doet ze dat ook op het podium: goed en zuiver. Het geheel klonk ook lekker, deze band ga ik vaker zien.

Laboratorium

De Nederlandse band Ball Noir brengt alchemie voor gevorderden. Ze mixen Middeleeuwse, klassieke en elektronische instrumenten tot mediëval folkmetal, vol spookachtige melodieën en donkere fantasieën. Een absolute must voor liefhebbers van Anathema en My Dying Bride. Bij een liveshow van Ball Noir neem je een kijkje in hun laboratorium: een feest van vleugels, kaarsen, klokken en kostuums. Zware Metalen schreef over album Lost Serenades uit 2017: “Je gelooft de wereld die de heren en dame weten op te roepen en je wil er graag ook deel van uitmaken.
Dit Ball Noir mag een revelatie heten. Met deze plaat hebben ze een pareltje afgeleverd.”

Leuke band past in de sfeer die Scarlet Series al neerzette, ik ben van mening dat we gewoon hebben zitten luisteren naar 2 headliners. Ook Ball Noir verraste mij zeer, het was ook de eerste keer dat ik wat van hun hoorde. Toffe band, ook deze ga ik vaker zien.

Dat was hem dus: de laatste in de serie Seated Specials. Ik moet wel zeggen dat de Seated Specials ook echt specials waren, door het intieme karakter haalde dat wel het beste uit de artiesten naar boven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!