Expositie van werk van drie leden van de Apeldoornse familie Bierens

Donderdag 4 mei 2023

Door Ben Eggermont

Drie leden van de Apeldoornse familie Bierens exposeren met hun werk in de maand mei 2023 in Café Nova aan de Marktstraat nummer 20b. De expositie is de gehele maand mei te bewonderen op de gebruikelijke openingstijden van het café. De opening is op zondagmiddag 7 mei om 16.00 uur en zal worden verricht door de Apeldoornse fotograaf en Beaujolais-kenner bij uitstek, Frank de Jongh.

Het gaat hierbij om schilderijen en foto’s. De twee zussen Jacintha en Mariette wonen sinds hun geboorte in Apeldoorn. Hun broer Huub is al vroeg uit de stad vertrokken en is thans woonachtig in Schiedam, maar heeft nog altijd een sterke binding met de stad van zijn jeugd. Ondanks dat zussen en broer hun creativiteit niet van huis uit hebben meegekregen, hebben zij zich gedurende hun leven op een of andere manier creatief bekwaamd.

Over de expositie…

Huub: “Onze gezamenlijke expositie is niet gestoeld op een gezamenlijke kijk op beeld of kunst. Wij houden van kunst, maar hebben ons in de loop van de tijd verschillend ontwikkeld. Deels ook omdat we niet altijd in elkaars buurt hebben gewoond. We wilden nu een keer een gezamenlijk artistiek statement maken.”

Mariette: “Ik denk dat het idee om samen dit te doen al eerder is ontstaan. Ergens in ons werk is een gemeenschappelijkheid in het onderwerp. Mijn onderwerp is dicht bij huis. De schoonheid van de natuur, de wisseling van de seizoenen en het natuurlijk verval. Humor is ook vaak aanwezig.”

Jacintha: “Ik vind het zo leuk te zien dat er ook overeenkomsten zijn in ons werk. Vergankelijkheid. Mijn werk druk ik zelf af op speciaal papier, waardoor het een poëtische effect krijgt.”

Mariette Bierens

Laat je met haar schilderijen wegdromen in haar poëtische bloemstillevens en boslandschappen. Zij vindt haar onderwerpen dichtbij huis en dicht bij haarzelf. Humor is een belangrijk onderdeel in haar werk. Om wie gaat het in haar schilderijen? Is het de persoon die net uit het schilderij is gestapt of de hond die al dan niet reageert op de baas.

Jacintha Bierens

Neemt je met haar foto’s mee naar een wereld die snel aan het veranderen is. Haar werk komt tot stand tijdens haar reizen door het Verre Oosten. De laatste tijd heeft zij een sterke voorliefde voor het eiland Bali. Haar foto’s zijn geen verslag van een toeristische beleving. Zij zoekt haar onderwerpen in het alledaagse, de verstilling waar menigeen aan voorbij gaat. Er zijn geen mensen te zien, maar hun aanwezigheid is altijd voelbaar.

Huub Bierens

Autonome fotografie. In zijn werk gaat het er niet zo zeer om wat er precies op de foto staat, maar vooral over het gevoel dat het werk zou moeten oproepen bij de kijker. Er wordt gestreefd naar een zekere magie en raadselachtigheid. Wat is hier gebeurd en waar kijk ik als beschouwer naar en vooral wat doet dat met me? De betekenis van het werk ontstaat pas in het hoofd van de beschouwer.

De opening wordt muzikaal begeleid door Marthin Inutli en de entree is gratis. Het café is geopend vanaf 15:00 uur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!