Fast and Furious 7

Vrijdag 24 april 2015

Door Pathos

Dominic Toretto: Ride or die

Het is ondertussen 14 jaar geleden dat de eerste Fast&Furious uitkwam en de serie is in die tijd uitgegroeid tot een begrip. De films moeten het hebben van mooie auto’s, dito vrouwen en heftige actiescènes. In deel 7 van de reeks zien we hoe de hoofdrolspelers moeite hebben met de gratieverlening die ze in deel 6 hebben verkregen na het uitschakelen van Owen Shaw (Luke Evans). Met name Brian (Paul Walker) heeft moeite om als ‘gewone’ burger te fungeren, hij mist overduidelijk de actie uit zijn vroegere leven. Gelukkig voor hem – en voor ons – heeft de badguy van deel 6 een grote broer. Deze Deckard Shaw (Jason Statham) is vastberaden om wraak te nemen op het team van Dominic Toretto (Vin Diesel).

Deckard begint een klopjacht op Toretto en zijn crew. In zijn zoektocht naar de leden wordt spierbundel agent Hobbs (Dwayne Johnson) vroegtijdig uitgeschakeld in een gevecht met Deckard, nadat deze informatie heeft verkregen rondom Toretto’s crew. Han(Sung Kang) is het eerste slachtoffer van Deckard, wat al te zien was in de aftiteling van deel 6. Hierna belt Deckard Dominic op om te zeggen dat hij op zijn familie jaagt. Nadat Deckard het huis van de familie Toretto opblaast is de maat vol, het team slaat terug. Met behulp van geheim agent Mr. Nobody (Kurt Russell) krijgen ze de kans om een programma in handen te krijgen die ieder persoon op aarde kan vinden. Helaas is de maker van dat programma en de enige die weet waar het zich momenteel bevind ontvoerd. Het is aan Dominic, Brian en de rest van het team om deze hacker genaamd Ramsey (Nathalie Emmanuel) te bevrijden.

In ruil voor hun hulp mag het team het programma van Ramsey gebruiken om Deckard op te sporen en zo van prooi in jager te veranderen. Deze reddingspoging en alles wat na die tijd nog volgt zijn typisch voor de Fast-serie; racescènes, gevechtscènes en humoristische dialogen volgen elkaar in vliegensvlugge successie op.

Vette over the top actie met auto’s waren we al gewend uit voorgaande delen van de Fast, maar deel 7 doet hier nog een flinke schep bovenop. Auto’s die vanuit een vliegtuig worden gedropt of auto’s die door gebouwen heen vliegen in Abu Dhabi, het kan allemaal in het Fast-universum. Een tikkeltje minder had ook gekund, maar daarvoor is het dan ook de Fast&Furious. Wanneer je de film niet te serieus neemt valt hier overigens best doorheen te prikken.

Het gevolg van al die actie is wel dat je gedurende de hele film op het puntje van je stoel zit, terwijl ondertussen ook de problemen rondom Dom en Letty (Michelle Rodriquez) en Brian en Mia (Jordana Brewster) de revue passeren. De Toretto familie knokt, racet, lacht en raast tot het einde van de film door en het wordt dan ook geen moment saai.

De tragische dood van Paul Walker midden in de opnames van deel 7 zijn goed opgevangen door het gebruik van oude, ongebruikte beelden van de eerdere films. Ook de broertjes van Paul hebben hun steentje bijgedragen om één van de dragende gezichten van de film toch volledig tot zijn recht te laten komen. De film krijgt voor de kijker een diepere lading in de wetenschap dat er gekeken wordt naar Paul zijn laatste rol. De makers hebben er alles aan gedaan om dit waardig te doen en slagen hierin. De camaraderie is de hele film te voelen en menig bioscoopbezoeker zal geraakt worden door het afscheid van Paul en de rest van de crew.

Conclusie 
De Fast 7 is een geweldige actiefilm, die gezien mag worden als een geslaagde afsluiter van 14 jaar franchise. De ongelofelijke stunts, de gevechten en de algehele cast geven de film een warm gevoel mee. Zonder teveel te verklappen is ook het einde een mooi en waardig slot van een reeks waar veel mensen mee zijn opgegroeid. Al met al een absolute aanrader.

Pluspunten:
De vechtscènes
De auto’s en de waanzinnige stunts
Goede cast met veel chemie samen
Het eerbetoon aan Paul Walker

Minpunten:
Raketten missen verbazingwekkend vaak het doel
Sommige stunts zijn te ongelofelijk

Eindcijfer: 8.3

Heb jij de film gezien? Wat vond jij ervan?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Film

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!