Fototentoonstelling over mensenhandel te zien langs kanaal

Vrijdag 29 oktober 2021

Door Carla van Vliet

Indringend, 30 paar ogen kijken je aan. Ogen van mannen, vrouwen en kinderen. Allemaal slachtoffer geworden van mensenhandel. Ze kijken je aan en vertellen hun verhaal. Het zijn echte slachtoffers met echte verhalen. Sommigen zitten nog in beschermde opvang. Schrijnende situaties, maar ze willen dat je het weet. Ze willen dat je weet dat mensenhandel bestaat, ook in Apeldoorn. Tot dinsdag 16 november is langs het Apeldoornse kanaal, tussen de Freulebrug en de Welgelegenbrug, een indrukwekkende buitenexpositie te zien. De foto’s van deze tentoonstelling zijn gemaakt door Ernst Coppejans.

Bewustwording

Als je denkt dat mensenhandel ver van je bed is, dan heb je het mis. Ook in Apeldoorn vindt deze duistere wereld plaats. Een wereld met onvoorstelbaar leed, geweld, misbruik en uitbuiting. Mensen die worden gedwongen tot handelingen die zij niet willen, gedwongen prostitutie en gedwongen criminaliteit. Niet alleen meisjes zijn slachtoffer, maar ook jongens. Het is vaak moeilijk te bevatten. Om deze problematiek onder de aandacht te brengen en aan te gaan pakken, werkt de gemeente Apeldoorn samen met het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel, Stichting Open Mind en Provincie Gelderland. Daarom wordt deze bewustwordingscampagne ook getoond. Loop er eens langs, lees de verhalen en niet alleen de steekwoorden: ‘Hij leek zo aardig’, ‘schuld’, ‘overgeleverd’, ‘schaamte’, ‘verkocht’, ‘als ik sliep’. Open je ogen voor het leed dat er achter schuilgaat.

Meld het!

Ben je zelf slachtoffer van mensenhandel, of heb je een vermoeden dat het gebeurt? Meld het als je iets weet of als je een vermoeden hebt. Dat kan bij de politie via 0900-8844 of gratis en anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Jouw melding maakt hulp voor het slachtoffer mogelijk en de politie kan de daders gaan opsporen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!