Frank en Ricky hebben de blues

Zondag 9 februari 2020

Door Pedro Waldenaar

Peter Vroon

Aan de vooravond van een hevige storm, stormt het ook in de goed gevulde Rabobankzaal van Theater Orpheus: Ricky Koole en Frank Lammers bewijzen dat ze tegen menig windstoot kunnen.

Het is een bijzonder duo dat op het toneel staat: beiden 47 jaar. En beiden hebben elkaar jaren geleden leren kennen in Amsterdam: Ricky de kleinkunstacademie en Frank de Toneelschool. Twee verschillende opleidingen, maar wel in hetzelfde gebouw. Zo’n 28 jaar later staan ze samen op het toneel en lijken voor elkaar geboren. Naadloos sluit de acteur Frank aan bij de zangeres Ricky. Beiden een geweldige stem, die dwingt tot ontzag en bewondering. Waarom hebben ze dit plan om samen te werken en vooral samen te zingen niet eerder uitgevoerd?

Ouder en wijzer

Het openingsnummer: ‘Do I ever cross your mind’ van Ray Charles is een voltreffer: hier hoor je de prachtige, donkere, doorleefde stem van Ricky tegenover de ferme, aanwezige mannenstem van Frank: de woorden van de song passen perfect bij dit duo: hij stoer, zij enigszins verlegen komen ze elkaar weer tegen: ouder en wijzer en besluiten zij een mooie avond voor elkaar en voor het publiek neer te zetten. En een mooie avond is het geworden.

Het publiek geniet van het bijzondere liedje van Cat Stevens ‘Trouble’ en ‘I don’t care what is wrong or right’ van Tina Turner: juweeltjes die hen op het lijf lijken geschreven te zijn, ondersteund door de prima spelende driemansformatie Ocobar. Hun laatste liedje is treffend voor deze avond: ‘You can’t make old friends’ van Dolly Parton en Kenny Rogers: ik hoor werkelijk Dolly zingen en van welke zangeres van Nederlandse bodem zou je dit kunnen zeggen?

Niet perfect

Wat mij betreft mag dit duo op herhaling en wens je hen een goede tekstschrijver toe: de zalen zullen vollopen. Alles perfect? Jammer genoeg niet: de verbindende teksten hadden échter, levendiger, anekdotischer gekund, het was nu teveel opgezegd en bedacht. Maar ja, een mens kan niet alles hebben, het leven is nu eenmaal niet perfect.

Ondanks dit: ik kijk uit naar een volgende voorstelling van hen.

Theater Orpheus, 8 februari 2020.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!