Gigant: Memphis Maniacs: This is the Moment!

Zondag 14 februari 2016

Door Pedro Waldenaar

Het is zaterdagavond de 13de februari 2016; 1 dag voor Valentijnsdag: in de popzaal van Gigant treedt de band Memphis Maniacs op. Voor een uitverkocht huis; dat zegt toch wel wat! Voor aanvang van de show is het publiek gespannen; een groot geroezemoes alsof in afwachting van een finale van de Europacup. 

En dan is daar het moment: “This is the Moment……” roept de leadzanger van de band ons toe: “This is the Moment…!!!”. Handen gaan in de lucht, het is alsof jarenlange vriendschappen op zo’n moment weer worden bevestigd. Nogmaals “This is the moment” en dan, ja dan, met een keiharde drumslag gaat het los. De leden van de band staan als fiere soldaten in hun fluorescerende trainingspakken op het toneel. Voor hen is muziek topsport, een wedstrijd die alleen maar gewonnen kan worden.

En zij winnen, vanaf het eerste moment, winnen zij het publiek voor zich in. Vanaf het eerste moment is er verbroedering, is er herkenning en kan iedereen los gaan op zijn of haar manier.

Memphis Maniacs bestaan inmiddels 10 jaar en ze zijn nog springlevend. Verwacht geen diepzinnige teksten, verwacht geen zoetgevooisde koren, nee, dit is heerlijke dansmuziek, dit is heerlijke muziek om mee te zingen. Muzikaal gezien zit het goed in elkaar; is het verrassend inventief en wordt er met een lichte ironie flink gecoverd. Zelfs Elvis en andere grootheden uit de laatste vijftig muziekjaren komen langs.

Memphis Maniacs is een specialist in de Mash-Up: het op een muzikaal verantwoorde manier door elkaar draaien van twee nummers. Het is gewoon leuk om hier naar te luisteren. Hun show werkt heel veel energie op; het is dan ook geen wonder dat vanaf het begin van de avond de zaal compleet uit zijn dak gaat.

“This is the moment….”. Volkomen uitgeput verlaat ik de popzaal om aan de bar nog een bijzonder gesprek te hebben. Een mooi moment te hebben. Dit is wat muziek doet: energie opwekken, eeuwig jong zijn, het gevoel te hebben alles aan te kunnen. Dankzij Memphis Maniacs; dankzij Gigant.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!