Help de bevolking van Oekraïne

Gigant Plato’s Muziekcafé met Declan de Barra

Maandag 21 november 2011

Door Dimmen van Otterloo

Dimmen van Otterloo - D&R Fotografie

Iets te laat voor het optreden fiets ik door de straten van Apeldoorn in een dichte mist, waarin schimmen me tegemoet lopen. Het centrum is rustig en sereen. Een paar mensen staan lachend voor een kroeg. Bij Gigant aangekomen verwelkomt de warmte en rust je samen met een klein, gemêleerd gezelschap. Wanneer Declan zichzelf voorstelt druppelen er gelukkig wat meer geïnteresseerden binnen.

Declan zelf komt oorspronkelijk uit Ierland waardoor het mistige plaatje buiten ineens helemaal klopt. Ook de gepaste Palm of Brand bokbier staan bij de bezoekers op tafel. Op z’n blote voeten speelt Declan gitaar begeleid door zijn artistieke stem. Het klinkt goed maar zijn muziek komt mij een beetje deprimerend over. Zowel de teksten als de muziek zijn wel erg boeiend. Zelf vertelt Declan op zijn MySpacepagina: “All this hatred of oppression of the weak, small mindedness and social injustice is pretty easy to find in my songs. I hope that hope itself seeps out in between the words not just bitterness…”

Ik zelf was wat meer in de stemming voor vrolijke Ierse noten begeleid door een goed glas whisky die dit troosteloze weer een beetje compenseren. Maar hoe dan ook is het een bijzondere artiest met een geheel eigen stijl en verhaal. Op een ander moment zou ik er enorm van kunnen genieten.

Hoe dan ook blijft het leuk om op een hangerige zondag even lekker te ontspannen. Met een toegankelijk gezelschap en wijntje, biertje of kopje koffie te genieten van een sing-a-songwriter. Het is telkens weer een verrassing wat je gaat horen en zien. Dat zie ik niet als een straf om je zondag mee door te moeten brengen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?