Nieuwsoverzicht Cultuur Goede beoordeling en mooi cijfer voor CODA Bibliotheek
Goede beoordeling en mooi cijfer voor CODA Bibliotheek
Dinsdag 21 februari 2012
Door Redactie
CODA Bibliotheek heeft onlangs de certificering van de Stichting Certificering Openbare Bibliotheken ontvangen met een goed rapportage en een gemiddelde van een 8,9. Het rapport prijst niet alleen de ontwikkeling en het brede aanbod maar ook de bijdrage die CODA levert aan het culturele klimaat in Apeldoorn schoort hoog. CODA blijft zich dan ook sterk maken om in aankomende jaren, ondanks teruglopende middelen, het hoge niveau te behouden.
CODA Bibliotheek ontving in december 2007 voor de eerste keer de certificering. De auditoren hebben CODA in 2011opnieuw onder de loep genomen. De recent ontvangen rapportage geeft CODA een 8,9. Het rapport onderschrijft dat CODA in afgelopen vier jaar forse stappen gezet heeft op het gebied van organisatieontwikkeling. Ook het collectiebeleid en –aanbod wordt omschreven als ‘actueel, compleet en divers’ en scoort hoog.
Naast de reguliere certificering kunnen bibliotheken zich ook onderscheiden met een thema waar zij in uitblinken. De auditor heeft CODA Bibliotheek expliciet beoordeeld op kunst en cultuur en concludeert dat CODA Bibliotheek een belangrijke bijdrage levert aan het culturele klimaat in Apeldoorn, mede doordat zij deel uitmaakt van het breed samengestelde CODA Cultuurhuis. Dit zorgt voor een natuurlijke verbinding met moderne kunst en erfgoed en een bijzonder breed aanbod.
De Vereniging van Openbare Bibliotheken heeft in 2006, in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten, certificeringsnormen vastgesteld en besloten dat alle Nederlandse bibliotheken aan deze normen moeten voldoen. Deze certificering van bibliotheken heeft tot doel op lokaal niveau een constante, hoge kwaliteit van producten en diensten te kunnen garanderen. Daarnaast is de certificering een voorwaarde om deel uit te maken van het netwerk van Openbare Bibliotheken. Het is bovendien een belangrijk ijkpunt in de toekenning van subsidies en het werven van fondsen.
De uitvoering van de certificering gebeurt door zogenaamde onafhankelijke auditoren. Zij werken onder verantwoordelijkheid van de Stichting Certificering Openbare Bibliotheken. De opbouw van de audit is gebaseerd op de indeling van het INK – model, met onder andere een toetsing op de vijf organisatiegebieden: leiderschap, strategie en beleid, management van medewerkers, middelen en processen. Ook de tevredenheid van klanten en partners maken hier een belangrijk onderdeel van uit.
Meer lezen over cultuur
Redactie
De redactie bestaat uit een eindredacteur, hoofdredacteur, fotografen en een aantal verslaggevers. Zij gaan geregeld op pad om verhalen te maken over onderwerpen die spelen in Apeldoorn. Dit kan bijvoorbeeld een nieuw restaurant zijn, werkzaamheden aan een straat of dingen waar Apeldoorners graag hun verhaal over kwijt willen.
Berichten van Redactie
REACTIES