Gruppo Sportivo: Return to ’78?

Maandag 17 april 2023

Door Rob Ulrich

Een zaterdagavond voorafgaand aan -zoals het er nu naar uitziet- een prachtige lente. Zomaar in Apeldoorn. Een avond met een heerlijk lentegevoel of speelt nostalgie nog een rol? Vanavond was het gewoon een stukje verder terugkijken in de tijd, Back to 78 of waren het 10 mistakes(de bekendste albums van Gruppo) die we vanavond konden bewonderen. Een beetje nederpopkenner weet nu dat het om Gruppo Sportivo gaat. 

De Haagse band is in 1976 opgericht door Hans Vandenburg, zanger en gitarist. Maar vooral: de charismatische voorman van de band. Hoe zou het nu zijn met de populariteit van die band? Hoe zou het publiek reageren?

Populaire herbeleving

Een bijna uitverkochte zaal mocht vanavond meemaken waar Gruppo Sportivo tegenwoordig staat. Een publiek, voornamelijk 50+, was massaal naar Gigant gekomen om juist die fijne herinneringen opnieuw te beleven. Gruppo Sportivo deed Gigant aan als deel van de Spotify-tour. Het zou geen teleurstelling worden. Een setlist met maar liefst 25 nummers waarin ook enkele van het laatste album van Gruppo Great (2018). Het gaat om de Spotify Top25; de 25 meest populaire nummers van Gruppo op Spotify. Bij ieder nummer zou op het videoscherm te zien zijn hoe vaak het nummer beluisterd is.

Een sfeervolle setlist

Met Rythm is a Constant Beat zat het tempo, en nog belangrijker de sfeer, er goed in. Het ene na het andere heerlijke nummer, je kon gewoon niet stil blijven staan. Achter ieder nummer zit wel een diepere betekenis, soms humoristisch, soms dubbelzinnig. De titels geven al een indicatie: Cockroach, Saddle Pain, Oh Caroline (nee, niet die van BBB maar het nummer gaat over een opblaaspop). De Bombitas, het zangduo bestaande uit Inge Bonthond en Lies Schilp zijn zowel solo als in koor onovertroffen. Soms wisten ze op een ludieke manier de nummers te ondersteunen zoals met sensuele zwembewegingen bij Tumb for Two. De nieuwe nummers deden zeker niet onder voor de nummers waarmee Gruppo in de jaren zeventig bekendheid kreeg. Saxofonist Wouter Kiers gaf bij verschillend nummers een aangename klank op de kenmerkende Gruppo-sound.

Hey Girl

Na een korte pauze begon de band met de tweede helft van het concert. En naarmate de Top25 vorderde werd het publiek ook steeds enthousiaster, gevoed door de herkenning van de nummers. Disco really made it, Tokyo, Beep Beep Love en als laatste de grootste hit uit de Gruppo-geschiedenis ‘Hey Girl’. Als toegift speelde Gruppo Rock City van het album 10 Mistakes en Superman. Waarmee het concert waardig werd afgesloten. Van het publiek mocht het nog wel wat langer duren gezien de enthousiaste reacties. 

Gruppo Sportivo is anno 2023 nog steeds springlevend en weet het publiek nog net zo vermaken als ruim 40 jaar geleden. Het was net alsof je weer even terug was in ’78.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!