Halloween in Apeldoorn: wat valt er te griezelen?

Woensdag 24 oktober 2018

Door Inge van Nimwegen

Het zal niemand nog ontgaan zijn: de oktobermaand is weer begonnen. Her en der verschijnen de papieren spoken en griezelattributen in de etalages. Ons favoriete griezelfestijn zit er weer aan te komen: Halloween!

Schreef Marianne Zegwaard vorig jaar nog een prachtig stuk over Halloween en zijn tegenhanger, Allerzielen, dit keer zetten we de lokale Halloweenfestiviteiten op een rij. Ook in Apeldoorn worden dit jaar tal van feesten, shopping-avonden en andere griezel-feestelijkheden georganiseerd. Verwijzingen naar spiritisme en de doden zijn dit feest niet vreemd, dus zoals verwacht valt er naast vele kindergerichte activiteiten ook voor de oudere Apeldoorner genoeg te beleven. We zetten de spannendste voor je op een rij!

Creepy kidsactiviteiten

Voor de kleinsten is nog tot en met zondag 28 oktober Kinderpretpark Julianatoren omgetoverd tot griezelparadijs. Zo kun je er een tocht maken door het Griezeldoolhof, je enge outfit showen op de griezelcatwalk, en de Spookshow ‘De spoken van Griezelstijn’ komen zien. Bij Kinderparadijs Malkenschoten is het hele park in verlichtende Halloweensfeer gebracht en kun je op heksenzoektocht. Er wordt zelfs gezegd dat het park op vrijdagavond 26 en zaterdagavond 27 oktober tot leven komt … Het park is opgedeeld in een eng, en een minder eng gedeelte, zodat ook de allerjongsten kunnen meegenieten. Op woensdagmiddag 31 oktober kunnen kinderen van 4 tot en met 8 jaar tussen 14.00 en 18.00 uur komen griezelen in de binnenstad. In de Korenstraat en op andere locaties vindt hier een activiteiten-spooktocht plaats, waar stempels verdiend kunnen worden door deel te nemen aan spannende activiteiten. Ter afsluiting is er een griezeldisco in Café Confetti.

Shop or sport

Scary shoppen is ook een mogelijkheid deze Halloween. Op winkelcentrum De Eglantier begint vrijdagavond 26 oktober de Halloween Shopping Night. Temidden van de enge figuren kunnen verklede of geschminkte kinderen de winkels langs om te trick or treat-en bij de ineens wel erg enge winkeliers. Daarnaast zijn er spannende shows en een heuse Thriller-dansact. Voor degenen die liever zelf actief aan de slag gaan, is er een griezelig Zumba fitnessfeest bij Active Fit SportCenter op zondag 28 oktober.

Filmfreaks

Op het grote scherm zien we zowel een Halloween Horror Night bij VUE, alsook een speciale eenmalige screening bij Gigant op woensdag 31 oktober, van de horror waarover men speculeert dat deze een Oscarnominatie te wachten staat: ‘Heriditary’. Bij VUE kun je zaterdag 27 oktober ‘Halloween’ kijken, waarna ook de film ‘Hellfest’ wordt vertoond. Met een bloederig drankje om het af te maken.

Erop uit

Wat is Halloween zonder spooktocht? Jongerencentrum De Dreven is vrijdagavond 26 oktober het startpunt van een mysterieuze tocht door het Matenpark. Georganiseerd door Don Bosco in samenwerking met Stimenz. Er worden twee tochten aangeboden: één voor de jeugd onder de 14 (van 19.00 – 21.00 uur) en één voor de jeugd tussen de 14 en 20 jaar oud (van 21.30 – 00.00 uur). In het Klimbos Veluwe viert men Haunted Forest, waarbij je zaterdagavond 27 oktober kunt nachtklimmen tussen de hoge bomen met wel hele enge figuren – en dat in het donker.

Wil je er echt opuit? Dan is de Halloween Griezel Express waar je naar zoekt. Op station Apeldoorn of station Beekbergen stap je in een van de zitrijtuigen van de stoomtrein Griezel-Express, waar de vloek van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij ieder jaar met Halloween terugkeert. De trein zal haar eindstation bereiken bij spookstation Loenen, temidden tussen de verlaten weilanden … Of het een retourtje of een enkele rit betreft, konden we onheilspellend genoeg niet terugvinden. Maar mocht een spooktrein je niet gek genoeg zijn, kun je ook je eigen auto omtoveren tot horrorscenario. Blinq organiseert op zaterdag 27 oktober de Freaky Halloween Carwash Experience, waarbij je auto gewassen wordt, maar de inzittenden met nachtmerries naar huis gaan. Je ramen dichthouden in de wasstraat is nog nooit zo van levensbelang geweest!

Freaky feestjes

Wil je liever losgaan in Halloweensferen? Dan kun je o.a. terecht bij Café Confetti (donderdag tot en met zaterdag zijn hier Halloweenthema-avonden met gratis toegang), Finnegan’s Irish Pub (met cocktails voor maar € 5,- en een prijs voor de best geklede gast) en Café Tante Loes (feest met DJ Manzz en griezelshotjes voor €1,-). Het weekend na Halloween kun je ook nog naar het jaarlijkse Halloweenfeest van Rockcafé Ozzy, dit jaar met het thema Disney! Ook hier vallen vanzelfsprekend prijzen te winnen voor de 3 allerbeste kostuums.

Hebben we de wat jou betreft beste Halloweenevenementen gemist? Laat het ons dan ook weten!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Film

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!