Handsome Poets in Gigant: Dance, the war is over

Woensdag 6 mei 2015

Door Pedro Waldenaar

Gerard Oltmans

Handsome Poets: die band wilde ik zien en die heb ik gezien: genoten! Het is vrijdagavond 1 mei 2015: de dag van de arbeid: socialisten aller landen: verenigt u! Op weg naar Gigant voor een onbezonnen avondje plezier: Dance the war is over!

Handsome Poets is de afgelopen jaren een begrip geworden: een frisse band; lekker jeugdig en swingend. Een band die de kunst verstaat om contact te maken met het publiek. De popzaal van Gigant is goed vol en de band kan rekenen op een jeugdige aanhang. In het voorprogramma treedt David Benjamin op; een Haagse Singer Songwriter die geboren is voor het podium: een vrolijke jongen met een zwoele stem die opgewekte zomerse popliedjes brengt en die in staat is de zaal mee te krijgen. De sfeer begint er al lekker in te komen.

En dan begint Handsome Poets: overdonderend; luid en knetterend; een goed begin is het halve werk zal de band bij het samenstellen van de setlist hebben gedacht. Meteen overvalt mij een enorm enthousiasme om mee te bewegen; mee te springen op de muziek. En dat gebeurt ook: Zanger Tim van Esch roept al bij het 2de nummer dat de dansvloer is geopend: Dance the war is over.

Het grappige van deze band is dat zij in staat zijn om diverse stijlen te spelen: lekkere Indie-rock; maar ook meezingmuziek: de hele zaal is in betovering als “I will always sing for you” luidkeels wordt meegezongen.

Onder de indruk ben ik van het synthyzerspel in het laatste nummer van de laatste CD 2015: Embrace: een jazzy achtig geluid waarbij je de tapijten van de Efteling aan je voorbij ziet zweven. Het zorgt voor een bepaalde spanningsopbouw waarmee je benieuwd bent wat het volgend ogenblik gaat gebeuren. Zo’n nummer tilt de band uit boven een normale feestband: het laat zien dat de bandleden elkaar de ruimte gunnen om hun talenten om te zetten in muziek. Het laat zien dat deze band de grotere festivals verdienen.

De laatste CD 2015 is vooral gebaseerd op vriendschap en dat is te merken in de presentatie. Zo’n nummer als I can’t believe it laat dit in de tekst zien: “We are winners side by side”: wij zijn allemaal winnaars! Dance the war is over: een energieke band waarmee je zeker de oorlog kan winnen! En die socialisten: ……er valt nog een hoop te winnen: die oorlog is nog lang niet over!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!