Hedendaagse versie van ballet dans ‘Swan Lake’ naar Orpheus

Dinsdag 21 november 2023

Door Redactie

Introdans, het gerenommeerde dansgezelschap, brengt deze winter een frisse en eigentijdse versie van het wereldberoemde Zwanenmeer naar Theater Orpheus. Op zaterdag 16 december gaat het vernieuwde Swan Lake in première, met het voltallige Introdans-danserstableau op de bühne.

Eigentijdse interpretatie

Belgische choreograaf Stijn Celis creëerde deze versie van Swan Lake in 2006 voor het Bern Ballet in Zwitserland. Zijn interpretatie zoomt in op de relatie tussen prins Siegfried en zijn dominante moeder, de koningin, en Siegfrieds verlangen om te ontsnappen aan de ‘klauwen’ van de monarchie. Celis benadrukt: “Het verhaal gaat over het verlangen naar iets anders, naar iets nieuws. Prins Siegfried moet trouwen, maar hij wil ontsnappen, zijn eigen weg vinden.”

Innerlijke reis en universele thema’s

De thema’s van Celis’ interpretatie, zoals het ontwaken van zintuigen en de behoefte om je eigen weg te vinden, maken Swan Lake toegankelijk en invoelbaar voor jonge toeschouwers. Introdans-directeur Roel Voorintholt stelt: “Swan Lake is oorspronkelijk niet voor kinderen gemaakt, maar is wel heel geschikt voor hen. De productie prikkelt, is theatraal en bevat allerlei technische hoogstandjes, terwijl het verhaal goed te volgen is. Als toeschouwer ga je op een fascinerende reis, waarbij je je geen seconde verveelt.”

Interactief contextprogramma

De familievoorstelling wordt verrijkt met een interactief contextprogramma, een Experium, in de foyer van het theater. Een totaalbeleving voor jong en oud, waarbij alle zintuigen worden geprikkeld om Swan Lake intenser te ervaren. Bezoekers kunnen kennismaken met personages, kostuums voelen, een eigen Swan Lake duet dansen op een danstapijt, spelen met decor- en lichtontwerp, en een selfie maken in (digitaal) kostuum met een speciale Instagramfilter. De entree van het Experium is gratis.

Première in Orpheus

Introdans-directeur Roel Voorintholt kijkt uit naar de première in Theater Orpheus: “Orpheus is een van onze kerntheaters, we komen hier graag, ook vanwege de goede band met ons publiek hier. Het is een fijne plek. De foyer is een mooie, besloten ruimte, de grote Hanoszaal is geweldig!”

Meer informatie

Meer informatie en kaartverkoop kan je vinden op de website van Orpheus.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!