Herbeleef Apeldoornse kermissen aan de verhalentafel

Donderdag 12 oktober 2023

Door Tristan Zandstra

De herinneringen aan de geur van zoete suikerspinnen, het gegil bij de botsauto’s, en de geluiden van de achtbaan zijn voor velen onlosmakelijk verbonden met de magie van de kermis. Op donderdag 26 oktober nodigt de CODA Verhalentafel je uit om tussen 10.30 en 12.00 uur de nostalgische wereld van de Apeldoornse kermis te verkennen. De toegang is gratis, aanmelden kan via een mailtje.

Feest van Oudsher

De kermis is een feest dat zijn wortels diep in de geschiedenis heeft. Mensen vieren sinds de vroege middeleeuwen al kermis. Oorspronkelijk als jaarmarkten ter ere van de wijdingsdag of andere feestdagen van de parochiekerk. Het woord ‘kermis’ vindt vermoedelijk zijn oorsprong in ‘kerkmis’ of ‘kerke-misse’. De Apeldoornsche Courant berichtte voor het eerst in oktober 1862 over een kermisfeest. Waarbij vermakelijkheden als mastklimmen en vogelschieten plaatsvonden, op dat moment in Loenen.

Apeldoornse kermissen

In de loop der jaren hebben er op verschillende plekken in Apeldoorn kermissen gestaan. Misschien herinner je je de Rijdende School nog uit je kindertijd, waar je heen ging omdat familie betrokken was bij de kermisexploitatie. Of wellicht werkte je zelf op een van de Apeldoornse kermissen. Voor sommigen was de komst van de kermis een gebeurtenis waar al wekenlang naar werd uitgekeken, vooral bij het zien van de opbouw van de kleurrijke kermisattracties.

CODA Verhalentafel

Op donderdag 26 oktober nodigt de CODA Verhalentafel je uit om jouw verhalen en herinneringen over de Apeldoornse kermis te delen. In een informele sfeer worden bij de Verhalentafel herinneringen aan Apeldoorn opgehaald, gedeeld en vastgelegd. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen. 

Meer informatie

Aanmelden kan eenvoudig door een e-mail te sturen naar Mirjam van Weert-Timmerman via m.timmerman@coda-apeldoorn.nl.

Meer informatie kan je vinden op de website van CODA.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!