Herkenning als extra dimensie

Zondag 30 april 2017

Door Gerard Oltmans

Holland en Le Chat Noir, twee dansstukken die zaterdagavond 29 april in Orpheus werden opgevoerd. Een bijna volle zaal genoot van de prachtige uitvoeringen en liet dat na afloop ook blijken door een terugkerend applaus. Het Scapino-ballet brengt deze stukken als een eerbetoon aan Ed Wubbe voor zijn zilveren jubileum als artistiek directeur van dit ballet ensemble. Wubbe maakte deze stukken ook als hommage aan de Nederlandse danskunst. Mooi uitgelicht bewegen de dansers over het toneel, letterlijk alles is onder controle en wordt gebruikt. Een combinatie van dans en pantomime versterkt door de muziek of juist geaccentueerd door de stilte. Een kijkspel met een verhaallijn.

Holland gaat over de Hollandse mentaliteit zoals vrijheid, gelijkheid, tolerantie en kneuterigheid en handelsgeest. Wubbe heeft deze geplaatst in de Gouden Eeuw een tijd van de tulpenmanie en de VOC schepen. Le Chat Noir gaat over het theatercafé met dezelfde naam, over een periode waarin Offenbach, Brel en Piaf hun successen vierden. Het zijn dansstukken die een verhaal vertellen, met een zekere chronologie; een tijdsbeeld herkenbaar in dans en mimiek. Voor de kenners tenminste.

Natuurlijk zijn de primaire emoties en bekende momenten voor iedereen duidelijk. Iedereen herkent verdriet, blijdschap, liefde in de dans en de Can-Can van Offenbach is ook niet te missen, maar het hele verhaal…

Dat brengt mij op de volgende vraag; ‘draagt het weten wat er op de diverse dansmomenten uitgebeeld wordt, bij aan de beleving?’. Bij navraag onder de bezoekers blijkt dat de mensen die zich vooraf in het dansverhaal ingelezen hadden, vrij aardig wisten wat er gedanst/uitgebeeld werd op de diverse momenten en namen dit in hun waardering mee. Bezoekers die meer op programmaniveau waren komen kijken bleken na ‘uitleg’ dit als een toegevoegde waarde te ervaren.

Balletmeester Annemarie Labinjo van het Scapino Ballet vertelde dat zij regelmatig voorafgaand aan een voorstelling uitleg geeft over het stuk dat uitgevoerd gaat worden en ook de ervaring heeft dat dit bijdraagt aan de beleving. Orpheus organiseert voorafgaand aan diverse (muziek)stukken regelmatig een uitleg, wellicht dat dit voor meer stukken mogelijk is. De bezoekers die ik gesproken heb, zouden het als een pré ervaren.

 

Orpheus, zaterdag 29 april 2017

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!