Het echtpaar Oltmans & Rommers poseerde!

Donderdag 22 oktober 2015

Door Pedro Waldenaar

© Gerard Oltmans

Jammer, Jammer, de expositie is al voorbij; vele hebben genoten van dit juweeltje van een expositie in de weekend galerie aan de Loolaan te Apeldoorn; maar helaas is deze al voorbij! We hebben alleen nog maar deze blog en de foto;s. Vele honderden mensen hebben de afgelopen 2 weekenden hun beider tentoonstelling bezocht. Enthousiaste reacties zijn gelukkig niet uitgebleven.

Vele jaren trekken zij al een spoor door cultureel minnend Apeldoorn; met sieraden van ons geliefde Liesbeth Rommers en foto’s van de stoere Gerard Oltmans. Als echtpaar versterken zij elkaars’ kracht en dat kun je goed terug zien in hun werk. Bij Liesbeth gaat het om de sieraden die gedragen kunnen worden; sieraden die een aanvulling zijn op de mens. Sieraden van Liesbeth vervullen een hartstochtelijke rol om mensen nog mooier te laten zijn; haar sieraden staan in dienst van de mensen. Bloemen, dieren en mensen inspireren Liesbeth tot het maken van sieraden met een verhaal; waarin ruimte is voor uitbundigheid en sprankeling.

De sieraden van Liesbeth hebben hun eigen schare van bewonderaars en dat bleek ook uit de m.n. vrouwelijke aandacht voor de vitrines . Menig keer moest Liesbeth tekst en uitleg geven over de betekenis of de samenstelling van de getoonde sieraden. Alhoewel vrouwelijk bewonderaars….de pin-ups van Liesbeth worden door menig bekende Apeldoorner op het rever gedragen.

De expo van Gerard Oltmans was opgedeeld in 3 blokken; de eerste ruimte bij de entree was meer “art” gericht waarbij zijn liefde voor de wijze van kijken van Edward Hopper duidelijk te zien was. De foto’s gaven stilte weer waarbij iedereen zijn eigen verhaal mocht en kon maken. In de tweede ruimte waren foto’s samengebracht onder de naam Introspectie: het waren foto’s van artiesten die net na hun optreden de adrenaline uit hun lijf voelde vloeien en nagenoten of nadachten over hun werk. Hoe is het gegaan?; maar ook: “Ik ben moe; heb het publiek vermaakt en wil nu even terug naar mezelf”. Dat anderen deze foto’s ook waardeerden bleek uit het feit dat bij een leuk aantal foto’s een rode sticker geplakt was.

De derde ruimte was ingericht met allerhande bouwmaterialen van steigers tot staalnetten. Gerard legt in opdracht veel bouwprojecten vast, maar maakt ondertussen ook foto’s van de omgeving en de betrokkenen. Op de expositie kon Gerard hier zeer enthousiast over vertellen. Als bezoeker kreeg je een beeld; maar ook de mogelijkheid de eigen fantasie er aan toe te voegen: de foto’s vragen om reactie; vragen om contact tussen de maker en de bezoeker. De beelden worden verhalen in de hoofden van de bezoekers.

Het echtpaar Oltmans&Rommers maakt kunst die wil ontroeren; maakt kunst waarbij de bezoeker in beweging wordt gebracht. De bezoekers zijn met volle energie weggegaan. Toch een ware verdienste van dit echtpaar! We hopen op een herhaling van deze expositie.

Foto´s van Gerard Oltmans:


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!