Het Schatert in Orpheus: de lente is doorgebroken

Maandag 17 april 2023

Door Pedro Waldenaar

Apeldoorn trilt, zindert, bruist en schatert. Het is hèt culturele weekend van het jaar: Cultuur bij je buur met vele optredens in en rondom de stad. In Theater Orpheus vind je bomvolle zalen waar ruimte is voor aanstekelijk gelach, wisselwerking met het publiek en soms een ernstig lied, gecombineerd met en hapje en drankje. Kortom, paradijselijker kan het niet. Wie zorgen heeft, voelt zich voor één dag een stuk lichter en krijgt energie voor een hele week mee. Het is het weekend van 15 en 16 april 2023 en het schatert in Theater Orpheus. 

Veelbelovend

We starten in de Altioszaal waar Niek en Guy, winnaars van een aanmoedigingsprijs (onthoud deze namen) minimal theater neerzetten. Meesters in detail waar de mislukking van de act steeds op de loer ligt. Gespannen kijkt de zaal toe en als de act dan toch uiteindelijk lukt, volgt er een ontlading bij het publiek. Het is toch knap hoe deze aanstormende talenten de aandacht minutenlang weten vast te houden. 

Selma Visscher in de Rabobankzaal

In de aloude Rabobankzaal treedt de Groningse Selma Visscher op. Een comédienne die niet op wil vallen, maar juist daardoor opvalt. Ze begint met een prachtig lied over Groningen, dat de mensen daar niet zo moeten zeuren en wat daar nou te zoeken is. Blijf alstublieft weg. Licht cynisch terwijl er een andere boodschap door klinkt. Regelmatig moest ik denken aan drs. P., diezelfde allure, gecombineerd met speelsheid. 

Stand-up comedy in de Zadkine Foyer

En we eindigen onze tour in het intieme Zadkine Foyer, waar stand-up comedians Benjamin van der Velden, Daan van der Hoeven en Harry Glotzbach overlopen van plezier en dat feilloos weten over te brengen op het publiek. Over mislukte dates, over een top-vibrator, die veel herkenbaarheid bracht bij het vrouwelijke publiek. Ik heb met mijn oren zitten klapperen. De mooiste momenten lijken de schijnbaar toevallige momenten, de interactie met het publiek. Dan weet je van wanten!

Het Schaterfestival in Orpheus

Schater in Orpheus: wie wil kennismaken met het hedendaagse aanbod op het gebied van cabaret, kleinkunst, minimal theater en stand-comedians moet beslist volgend jaar naar het derde Schaterfestival gaan. Je bent meteen op de hoogte en raakt op verjaardagen en partijen niet uitgepraat over wat een geweldig aanstormend talent we hebben. En dat geeft hoop in een week waarin het weer ook warmer wordt en de lente op doorbreken staat. Bij mij is, dankzij dit cabaretfestival, in ieder de lente al doorgebroken. 

Theater Orpheus; 15 april 2023, Pedro Waldenaar

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!