Hiphop leeft (?) in Apeldoorn

Maandag 12 december 2011

Door Special Size

Iedereen heeft tegenwoordig een mening over de muziekstroming rap, vaker aangeduid als hiphop. Hiphop is eigenlijk een cultuur waar rap als element een onderdeel van uitmaakt. Dit is bij velen niet bekend. Voor het gemak zal ik om deze reden de term hiphop aanhouden in dit stuk. Het roept bij velen het beeld op van een  gangsterimago en het beledigen van vrouwen door deze als lustobject neer te zetten. Mannen met swagger, stoere praatjes,  gouden kettingen en veel hostiliteit onderling.

In feite is de gedachte binnen hiphop als cultuur erop gericht dat mensen kennis delen en eenheid, positiviteit en zelfbewustheid gebruiken om elkaar op te bouwen , ‘each one teach one’.  Is dit nog het gedachtegoed van de hedendaagse hiphop artiesten?  Of wordt rap vandaag voornamelijk nog beschouwd als een middel om status uit te dragen en een manier om geld te maken via de commerciële wegen die de platenmaatschappij daarom zo lief heeft?

Op mijn twaalfde ben ik begonnen met het verdiepen in deze cultuur. Ik werd geraakt door de intensiteit en het verhaal wat er  werd verteld. In de jaren ´80 en ´90 was de hiphop cultuur in Apeldoorn groot. Deze mensen kenden elkaar, er heerste een sfeer van wederzijds respect. Respect voor de elementen en de cultuur. Het zorgde voor een gevoel van eenheid.

Om jongeren in Apeldoorn een platform te bieden waar ze hun talenten kunnen ontwikkelen, hebben een aantal betrokken Apeldoorners jaren geleden besloten om de stichting United Streets Apeldoorn op te richten. Een initiatief waaruit een aantal mooie projecten, die hiphop gerelateerd waren, volgden. Daarnaast  is een aantal ondernemende Apeldoorns mannen  met Wisselwerk in samenwerking  aan de slag gegaan met de mixtape Apeldoorns Fijnste, die nu bijna uitkomt. Hier staat Apeldoorns hiphoptalent op, jong en oud. Het project is erop gericht om de rivaliteit onder de rappers uit de verschillende wijken van Apeldoorn aan de kant te zetten en samen muziek te maken.  Zo zijn er meer initiatieven te noemen, er wordt veel gedaan om de jeugd te bewegen in deze stad.

Maar dan vraag ik mij iets af. Ik leef voor hiphop en vele met mij. Waarom sta ik dan met 20 á 30 mensen in Gigant als er een vet  hiphopconcert is?  Het is gewoon zielig en het is al jaren zo. Waarom kan hiphop minded Apeldoorn zich niet meer bundelen zoals het dat vroeger deed? Waarom krijgt deze cultuur geen voet aan de grond hier?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Dans Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!