In Beeld: Adriaan Holsappel

Zaterdag 24 oktober 2020

Door Amrutha Mol

Adriaan Holsappel is een lensbased artist. Dat betekent dat hij vooral met beelden werkt die hij met behulp van een lens maakt. Oftewel: hij is fotograaf. Hij was grafisch vormgever en is altijd al bezig geweest met fotografie. Hij vindt het belangrijk dat hij een verhaal vertelt met zijn fotografie en dat de foto een vraag oproept bij de lezer. Adriaan heeft nu een expositie hangen in Statie, de horecagelegenheid bij het centraal station van Apeldoorn.

Wie ben je?

“Ik ben Adriaan Holsappel, ik kom uit Dalfsen en heb eigenlijk altijd wel op het platteland gewoond en later kwamen we vanzelf na dorpsuitbreiding aan de rand van het dorp te wonen. Ik ben een natuurliefhebber en ben ook veel in de natuur te vinden en heb in de jaren negentig een grafische opleiding gevolgd in Almelo. Daarna heb ik als grafisch vormgever gewerkt en woon sinds 5 jaar in Apeldoorn.”

Over Adriaan: 

Geboren: 28 maart 1975

Relatie: Ja

Kinderen: Geen

Hobby: Fietsen en de koffiecultuur (van groene boon tot aan de diversiteit aan smaken).

Favoriete fotoplek: In de natuur, en vooral bij water

Inspiratie: Zie namen hierboven laatste alinea.

Wordt blij van: Mijn lieve vriendin, van de kleine dingen zoals een goede espresso, en goede expositie of museumbezoek.

Fun fact: Mijn vriendin is thuisbarista en ik ontwikkel foto’s met koffie in combinatie met buitenwater.

Waarom ben je van grafisch vormgever naar fotograaf gegaan?

“Ik heb een grafische opleiding gedaan, daar zat ook fotografie bij in. Ik ben altijd wel bezig geweest met fotografie, al in de basisschooltijd. Ik denk dat fotografie ook wel makkelijker gaat en de grafische achtergrond is wel handig bij het maken van een compositie en het vormgeven van een tentoonstelling.”

Wie inspireert jou?

“Roberto Huarcaya Hij maakt fotogrammen van 1 bij 3 meter in het oerwoud. Igor Tereshkov, hij ontwikkelt fotorolletjes in oliehoudende vloeistof. Gijs van den Berg, hij maakt en ontwikkelt foto’s met koffie uit Amsterdamse koffiehuizen. Patricio Reig, hij gebruikt ook koffie in zijn ontwikkelproces. Karl Blossfeldt, hij is plantenfotograaf. Daarnaast vind ik Ando Fuchs en Albarran Cabrera prachtige dingen maken.”

Wat doe je precies?

“Ik ben autonoom fotograaf/beeldmaker en maak foto’s video’s en wat grafisch werk.  Daarnaast houd ik me met 15 andere fotografen bezig met het project ‘Aut of the box’ van stichting Inkluzie. Daarbij geven wij les in fotografie aan scholieren met autisme spectrum van CSO De Zonnehoek.”

Wat doe je in je vrije tijd?

“Ik fiets en wandel veel. Daarbij ben ik veel in het bos of aan zee en vind – koken ook heel erg leuk. Vroeger wilde ik graag kok worden, wat ook een creatief beroep is. Maar nu kook ik gewoon lekker thuis. Daarnaast lees ik veel fotografie bladen en boeken, daarbij is het heel leerzaam om over geschiedenis van de fotografie te lezen.”

 

De gaafste plek waar ik heb geëxposeerd was toch wel hotel Mooirivier.

 

Waar is je werk te zien?

“In 2020 had ik een aantal exposities staan, maar deze zijn uitgesteld. Jaarlijks is er een kunstweekend in Dalfsen en daar zou ik samen met vijf andere fotografen ook weer mijn werk tentoonstellen. Daarnaast zou ik bij de IJsselbiënnale en Apeldoorn Foto gaan exposeren. Maar ook helaas wordt dat in verband met corona uitgesteld naar volgend jaar. Maar ik heb wel een vaste collectie hangen in het boutique Hotel Mooirivier in Dalfsen.”

Wat is de gaafste plek waar je hebt geëxposeerd?

“Toch wel in hotel Mooirivier. Het is er prachtig  en het is de eerste expositie die ik heb gedaan. Het was 9 jaar geleden en het is een bijzondere plek en heb daar dan ook op veel plekken langs de Vecht gefotografeerd. Ook heb ik één foto geëxposeerd gehad in het Drents museum. Daar hebben ze mijn foto voor uitgekozen en daar ben ik wel heel trots op.”

Wanneer is een foto echt af?

“Mijn foto’s zijn nooit echt af, ze kunnen altijd beter. Het geeft wel een goed gevoel als datgene wat ik in mijn hoofd heb ook tot uiting komt en een goed beeld te pakken heb. Soms maak ik een samenstelling van eigen foto onderdelen.”

 

Ik fotografeer graag bij mist.

 

Wanneer is een foto typisch Adriaan Holsappel?

“Als het een verhalende foto is. Als het een vraag oproept bij de kijker en als het surrealistisch en mystiek is. Ik fotografeer graag bij mist, want dat is mystiek en dan heb je bijzonder licht.”

Hoe kwam je bij Statie als expositieplek?

“Statie is in 2017 geopend en in 2018 vroeg ik ze of ik daar mocht exposeren met Fotostad Apeldoorn. Ik heb een plan gemaakt qua expositieruimte- en inrichting en ik ben dus zelf naar Statie toegestapt. ”

Waarom wilde je bij Statie exposeren?

“Ik zocht een plek die veel geopend is en veel publiek ontvangt.”

Maakt die plek het anders dan andere plekken?

“Het initiatief Statie ondersteun ik graag met mijn werk en ik wil Statie en het initiatief graag een warm hart toedragen. Bij Statie werken mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en dat wil ik graag ondersteunen.”

Waarom is het belangrijk om te fotograferen?

“Het is belangrijk om te creëren, het begint altijd te kriebelen en dan wil ik graag dingen maken. Ik vind het leuk om mijn werk te laten zien aan geïnteresseerden en ben graag creatief bezig.”

 

Mensen worden tijdens deze crisis wel creatiever.

 

Waar ga je als eerste naartoe na de coronatijd?

“Naar (schoon)familie en vrienden. Ik ben heel voorzichtig met corona, dus ik heb vrienden en familie ook bijna niet gezien. Daarnaast zou ik naar een museum of beeldenpark gaan. Bijvoorbeeld Voorlinden in Wassenaar of een fotobeurs in Amsterdam. Of met de auto naar het buitenland.”

Wat vind je van nieuwe kunstinitiatieven in de coronatijd?

“Ik draag ze een warm hart toe. Wat mij betreft kan er niet genoeg kunst in de stad zijn, het vrolijkt de stad op. Ik vind het juist belangrijk om het leven kleur te geven. Mensen worden tijdens deze crisis wel creatiever, omdat bij sommigen noodgedwongen opdrachten niet door gaan kan men meer hun eigen vrije werk laten zien.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!