In gesprek met kunstenaars: Sven Scholten en Monika Kimenai

Vrijdag 31 juli 2020

Door Amrutha Mol

Zoals je de afgelopen weken al kon lezen gaan we deze zomer in gesprek met verschillende Apeldoornse kunstenaars. We krijgen een ‘kijkje in de keuken’. Want wanneer is een werk echt een kunstwerk? En hoe wordt iemand nou eigenlijk kunstenaar? Deze keer zijn het er 2: Sven Scholten en Monika Kimenai. Sven Scholten is (stads)fotograaf en fotografeert onder meer portretten. Monika Kimenai is designer en maakt verschillende apps en illustraties. Ze wilden altijd al een keer samenwerken en de Hoe= het nu expositie was de uitgelezen kans daarvoor. Ze keken zijn samen gaan kijken naar een manier waarop ze hun talenten konden combineren, om iets tofs neer te zetten tijdens de expositie.

Hoe zouden jullie je werk en jezelf omschrijven?

Sven vertelt: “Ik denk dat ik mijn werk vooral als praktisch en commercieel zou beschrijven. Ik maak heel duidelijk werk en het gaat in mijn werk altijd om mensen. Ik kom dichtbij ze en ben echt op zoek naar de essentie van het werk.”

Monika: “Ik zou mezelf vooral omschrijven als een echte duizendpoot! Ik ben vooral veel bezig met tekenen, de juiste kleuren vinden en een balans zoeken.”

Wat voor kunst maken jullie?

Sven: “Ik ben fotograaf en maak foto’s. Dit kan commercieel zijn, maar het kunnen ook portretten zijn. Daarnaast vind ik het leuk om af en toe een klus zoals de Hoe= het nu expositie mee te pakken.”

Monika: “Ik maak apps, verschillende designs, artprints en logo’s. Eigenlijk doe ik een beetje van alles wat en ben ik vooral bezig met designen.”

Waar let je op bij het maken van werk?

Sven: “Ik begin altijd met het onderwerp, wat is dat en hoe kan ik dat het beste neerzetten? Daarna kijk ik naar de stijl die ik wil neerzetten. Met fotografie kan je natuurlijk alle kanten op, dus het is soms even zoeken naar een stijl. Ik kijk ook goed naar het licht en de kleur tijdens het fotograferen. Ik probeer mensen te fotograferen op de manier waarop zij dat willen, maar ik probeer ook een beetje spontaniteit erin te houden en het een beetje op z’n beloop te laten tijdens een fotoshoot.”

Monika: “Tijdens het werkproces voor de kunstwerken dat wij hebben gemaakt voor de Hoe= het nu expositie ben ik vooral bezig geweest met de diepere laag geven aan een portret van Sven. Ik heb bijvoorbeeld gevraagd naar de eigenschappen van de man die Sven portretteerde en uit die omschrijving ben ik gaan creëren. Ik werk wel echt vanuit gevoel. Dus soms heb ik iets in mijn hoofd, maar dan kan het er ook anders uitkomen, omdat mijn gevoel erbij komt kijken.”

Zijn er nog do’s en dont’s bij het maken van expositiewerk?

Sven: “Nee, die zijn er niet echt en dat is heel fijn.”

Monika vult Sven aan en zegt: “Je moet het vooral samen heel tof vinden.”

Wanneer is een werk echt af?

Sven: “Als het niet perfect is, haha!”

Monika: “Als je het weg hebt gelegd en je kijkt er naar en je word blij, dan zit het meestal wel goed. Doe je dat nog een keer en word je er nog steeds blij van? Dan is het werk af. Je moet soms ook niet te lang aan hetzelfde blijven werken. Op een gegeven moment is het ook klaar.”

Zouden jullie nog een keer meedoen aan dit initiatief?

Monika: “Jazeker! Het is super leuk om mee te doen en Sven en ik werken ook goed samen. We zaten qua titel van het werk ook wel op 1 lijn en dat werkt gewoon heel fijn.”

Sven: “Ja, daar sluit ik me bij aan!”

Waarom zijn jullie dit werk gaan doen?

Sven: “Ik voelde onrust in het werk dat ik deed, werktuigbouwkunde. Toen ben ik gaan reizen en tijdens het reizen ben ik gaan fotograferen. Ik liep toen tegen verschillende dingen aan, maar ik merkte ook dat ik het heel erg leuk vond. Dus ik ben toen verder gegaan in de fotografie. Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold.”

Monika: “Vroeger wilde ik kunstenaar worden, maar dit is het toch niet geworden uiteindelijk. Dus heb ik gekozen voor ’the next best thing’. Dat was designer. Nu kan ik hier alsnog mijn ei in kwijt en kan ik bezig zijn met aspecten zoals kleur, vorm en beeldtaal.”

Wat zijn jullie drijfveren om door te blijven gaan?

Monika: “Ik denk dat je gewoon van jezelf weet dat dit is wie je bent en dat dit is waar je blij van wordt. Soms heb ik wel een onderbreking nodig van mijn zittende computer werk en daarom ben ik 1 dag in de week vrijwilliger bij een koeienknuffelboerderij, haha!”

Sven: “Ja, ik geniet enorm van het fotograferen maar je weet nooit hoe het leven loopt. Wie weet ben ik over 5 jaar wel schaapsherder.”

Waar halen jullie inspiratie vandaan?

Monika: “Ik haal de meeste inspiratie uit boeken. Ik heb echt een boekentic, dus ik lees wel veel boeken. Dat zijn verschillende boeken hoor. Over design, kunst, maar ook over het feminisme bijvoorbeeld.”

Sven: “Ik denk dat ik een beetje hooggevoelig ben. Daardoor let ik veel meer op de mensen om me heen. Ik vind mensen heel interessant, wat ze doen en hoe ze denken en wat hen beweegt vooral. Daarnaast haal ik veel inspiratie uit andere fotografen.”

Welke mensen voeden jullie creativiteit?

Sven: “Positieve mensen die in balans zijn. Ik denk ikzelf wel. Maar ik heb wel een bepaald ritme nodig om in balans te zijn.”

Monika: “Door mensen met goede vibes en verhalen wordt mijn creativiteit gevoed. Daarnaast haal ik ook inspiratie uit vrienden, ik heb wat oudere vrienden, waaronder Arie Otten. Met hem spar ik wel eens over bepaalde dingen waar we tegenaan lopen en daar word ik ook altijd wijzer van.”

Wat vinden jullie zo bijzonder aan de Hoe= het nu expositie?

Sven: “Dat alle kunstenaars zo bij elkaar komen en dat je zulke verschillende werken ziet.”

Monika: “Ik vind het wel bijzonder en leuk dat je overal allemaal kleine overzichtelijke werken ziet.”

Waarom wilden jullie meedoen aan deze expositie?

Sven: “Ik werd gevraagd en ik wilde eigenlijk wel samen met Monika wat doen. Dus heb ik haar gevraagd of ze mee wilde doen en ze zei ‘ja’.”

Monika: “Ja, en ik wilde eigenlijk wel weer eens wat leuks maken in de periode dat ik thuis zat door corona. Dus toen Sven mij benaderde heb ik meteen ‘ja’ gezegd.”

Vinden jullie het belangrijk dat er meer aandacht komt voor kunst in Oost-Nederland?

Sven: “Ja, iedereen die met ziel en zaligheid aan iets werkt verdient een plekje, toch?”

Monika: “Eigenlijk zou er in Apeldoorn een vast kunst museum moeten komen voor (Apeldoornse) kunst. Apeldoorn mag best wel eens wat meer doen met kunst.”

Voor welk onderdeel mag er meer aandacht komen?

Monika: “Voor moderne kunst.”

Sven: “Ja, daar ben ik het mee eens en er mag meer aandacht komen voor grote fotografen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!