Indonesië echte gastheer tijdens World Proef 2018

Zondag 1 juli 2018

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Gelre Association Internationaal hield vandaag, zondag 1 juli, voor de zesde keer de internationale culturele manifestatie ‘WorldProef Culture’. Dit jaar in samenwerking met de Indonesische Ambassade, Indonesische en Indische partners, met Millies Indische keuken en andere. Apeldoorn World Proef Culture is een unieke kleurrijke markt met cultuur, historie, toerisme, mode, economie en ecologie, eetcultuur en workshops. Ruim 15 landen presenteren zich op hun eigen wijze en Indonesië als gastland dit jaar speciaal.

In het zonovergoten Oranje Park is het een drukte van belang. Vele kramen met kleurrijke souvenirs, lekkere Indonesische hapjes, maar ook informatie over Indonesië als vakantiebestemming. Edwin Tomasoa van ‘Travel Guide to Tanimbar’ wil de Tanimbar elanden onder de aandacht brengen: ,,Iedereen kent Bali en Java, maar deze eilandengroep is ook zeker de moeite waard.” De eilanden vormen de grens tussen de Arafurazee en de Bandazee en behoren tot het regentschap West Zuidoost Molukken (Maluki Tenggara Barat) in de provincie Molukken. Edwin is voor de tweede keer in Nederland en voor het eerst in Apeldoorn.

De dames van vrouwenvereniging Pikim uit Vaassen zijn er ook helemaal klaar voor. Joyce Maspaitella, lid van het comité geeft vol trots aan dat ze volgend jaar 60-jarig jubileum hebben: ,,We zijn de Molukse kerk die onze ouders hebben opgezet. We presenteren ons ook echt als kerk, dat is heel belangrijk voor ons. En kijk wat een lekkers hier staat. We hopen goed te verkopen, dat spekt onze kas.” Dan roept ze alle dames erbij voor de foto. Lachend en grappend of ze er wel goed uitzien, gaan ze samen op de foto.

Ook Christane Nederpelt, van de Tuin van Maria is hier voor de eerste keer: ,,Ik heb mijn bedrijf in Zeewolde, maar ik ben gevraagd. Ik maak zelf natuurlijke verzorgingsproducten voor volwassenen en kinderen. Alles is puur natuur, er komen geen chemische stoffen aan te pas en het is helemaal niet duur in vergelijking met alle bekende merkproducten. Vandaag mag iedereen meedoen en leren hoe je zoiets maakt.” Dan moet ze aan de slag, want de bloemenjurken zijn gewild en de dame wil passen.

Bezoeker mevrouw Van de Veen uit Apeldoorn las van dit evenement. Ze vindt de sfeer gezellig en ongedwongen en het brengt haar ook een beetje in haar geliefde Balisfeer: ,,We zijn al een paar keer in Bali geweest. Het is er zo mooi en de mensen zijn zo lief. En dan de mooie natuur en het lekkere eten. Nu kringelen ook af en toe de geuren van Bali in mijn neus. En met zo’n mooie dag als vandaag: heerlijk!” De organisatie Gelre Association International, mag tevreden en trots zijn over een drukbezocht evenement op een prachtig zonnige dag met een fijne sfeer op een bijzondere locatie in Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Evenementen Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!