Indrukwekkend optreden Syriërs in Gigant

Maandag 25 januari 2016

Door Ben Eggermont

Een theatergroep bestaande uit Syriërs verblijvend in de noodopvang aan de Voorwaarts gaf zondag 24 januari een voorstelling in Podium Gigant onder de titel ´Soul under construction´ als dankbetuiging aan Apeldoorn en alle Apeldoorners, die in wat voor vorm dan ook de Syriërs tot steun zijn geweest.

Dit indrukwekkende optreden betreft een mime-optreden van een recent samengesteld gezelschap bestaande uit Elsemieke Vlaanderen, Lotte Buijs, Ayman Qattan, Monzir Warar, Abdallah Yusef, Khaled Alyousef en Mayed Zeno. Onder leiding van Ayman werd de voorstelling in een tijdsbestek van 6 weken ingestudeerd en deze middag dus opgevoerd.

Het spel bestond uit een aantal mime-scenes en werd ondersteund met muziek en filmfragmenten. Elke scene verbeeldde voor mij op dramatische wijze een situatie waarin de Syriërs sinds 5 jaar moeten proberen te overleven. Ik herkende hierin o.a. martelingen, burgeroorlog, gevangenschap. De getoonde fragmenten blikten terug op de eerste en tweede wereldoorlog om ons geheugen op te frissen over de ellende die in die periodes over Europa werd uitgestort. Een fragment van Aleppo in 2010 liet een bruisende, energieke stad zien waarin het goed leven en werken is, dit in tegenstelling tot de beelden van het Aleppo in 2015, een schrijnend contrast. De laatste mime-scene illustreerde op bijzondere wijze verdriet en rouw.

Ik besef dat dit slecht een korte typering is van wat de volle zaal deze middag beleefde. Met een hartverwarmend applaus dankt het aanwezige publiek de spelers. Na een voorstelrondje werd er gelegenheid gegeven tot het stellen van vragen of opmerkingen, de lof voor de spelers was groot. In de foyer werd nog geruime tijd nagepraat onder het genot van een kop koffie of thee.

Een bijzondere middag met bijzondere mensen en een teken van hoop voor de toekomst.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!