Help de bevolking van Oekraïne

Interview met Isa Hoes en Daniël Boissevain

Vrijdag 13 januari 2012

Door Redactie

Joris van Bennekom

Isa Hoes en Daniël Boissevain schitteren in de theatervoorstelling When Harry met Sally. Het is de toneelbewerking van de succesvolle film uit 1989 met Billy Crystal en Meg Ryan in de hoofdrollen. Alhoewel het verhaal is herschreven voor het theater, levert het nog steeds humoristisch commentaar op vriendschap, relaties en andere liefdesongemakken. Na het grote succes van de film gooide de toneelversie in 2004 al hoge ogen in de theaters van Londen en New York. Het is voor het eerst dat het stuk in de Nederlandse theaters te zien zal zijn.

Harry en Sally zijn al heel lang beste vrienden en hebben vanaf hun eerste ontmoeting een bijzondere klik. In deze voorstelling volgen we de relatie tussen de twee titelpersonages door de jaren heen, en draait het om de vraag: kunnen mannen en vrouwen beste vrienden zijn of niet? Als we de vraag voorleggen aan hoofdrolspeler Isa Hoes twijfelt ze geen seconde: “Ik geloof zeker dat dat kan! Zelfs al is er een bepaalde aantrekkingskracht, dan nog kun je zelf bepalen hoe je daarmee omgaat. Je beslist uiteindelijk zelf of je vrienden wilt zijn.”

When Harry met Sally wordt geroemd als een van de meest geliefde romantische komedies, maar volgens Isa is het stuk veel meer dan dat. “Toen we aan de voorstelling gingen werken, kwamen we erachter dat het vooral gaat over de zoektocht van mensen naar contact, liefde en vriendschap; het is het verhaal van mensen op hun weg naar volwassenheid.”

Isa Hoes schitterde vorig seizoen nog op het toneel in De Gelukkige Huisvrouw. Daniël Boissevain kennen we vooral van zijn rol in de Tv-serie Gooische Vrouwen. Beiden speelden in de Tv-serie All Stars, maar gek genoeg is dit de eerste keer dat ze samen op het toneel staan. Net als tussen hun personages, was er volgens Isa meteen een klik met Daniël. “Hij speelt heel erg samen, dat is heerlijk! Hij volgt niet alleen z’n eigen spoor. Dat is absoluut een pré aan de samenwerking.”

Bevriende tegenpolen
Isa geeft toe dat ze even heeft moeten zoeken naar de Sally in haar. “Daniël pakte de rol van Harry voor mijn gevoel meteen. Voor mezelf was het veel meer een zoektocht. Sally is gereserveerd, tegen het tuttige aan. Dat is niet iets dat dichtbij me ligt. Daar moest ik mijn weg in vinden. De rol van Daniël past eigenlijk veel beter bij mij: zijn personage is een echte flapuit.” De twee tegengestelde karakters blijken elkaar echter goed aan te vullen; ze verrijken zelfs elkaars leven. “Sally stippelt haar leven heel erg uit, is echt een control freak. Harry is het tegenovergestelde daarvan. Dat verwart haar, maar het lokt haar ook uit haar tent.” Dat wordt duidelijk in wat verreweg de beroemdste scene uit de film is, die waarin Meg Ryan als Sally doet alsof ze een orgasme heeft. Er waren wat geruchten dat de scene uit de voorstelling geschrapt zou zijn, maar niets is minder waar, bevestigt Isa. “Natuurlijk is het onderdeel van het stuk! Het is juist een heel geestige scene om te spelen!”

Geen duovoorstelling
In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, staan Isa Hoes en Daniël Boissevain niet alleen op het toneel. Integendeel: ze worden de hele voorstelling geflankeerd door vier acteurs die verschillende rollen spelen: Sytske van der Ster,
Ad Knippels, Rein Hofman
en Margreet Boersbroek. “Zij fungeren als ’t ware als een soort ouderwets koor, zoals je die in de Griekse stukken zag. Zij zijn getuige van wat er gebeurt tussen de twee hoofdpersonen, en proberen dat ook te sturen. Zij vormen de vriendengroep die het verhaal van Harry en Sally vertelt.”

When Harry met Sally wordt geregisseerd door Mette Bouhuijs. Zij regisseerde ook De Gelukkige Huisvrouw, dus is dit voor Isa een vervolg op hun eerdere succesvolle samenwerking. “Het is fijn om met iemand te werken waarmee je een wederzijds vertrouwen hebt. Mette laat acteurs ontzettend vrij, maar weet uiteindelijk ook heel goed wat ze wil. Tegelijkertijd is ze ook kwetsbaar. Dat is heel prettig,” aldus Isa. “Daardoor hangt er een hele open en fijne sfeer. We maken het stuk echt met z’n allen.”

Een lekker avondje uit
Een avond ongecompliceerd genieten, zo omschrijft Isa de voorstelling. “Er is momenteel zoveel ellende op de wereld. En al die bezuinigingen op cultuur… Ik hoop dat mensen het theater blijven steunen.” Maar belangrijker dan dat, moeten mensen vooral naar When Harry met Sally komen om een heerlijke avond te beleven. “Mensen zijn geneigd te denken dat theater zwaar moet zijn, maar dat hoeft niet altijd. Het kan ook gewoon een hele fijne avond opleveren. En dat doet When Harry met Sally denk ik zeker! Na het zien van deze voorstelling ga je met een goed gevoel naar huis!”

Deze voorstelling is te zien op 27 januari in Schouwburg Orpheus.  Kaarten zijn te koop vanaf € 28,- p.p.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?