Jachtlaankerk brengt Apeldoornse editie van The Passion

Woensdag 24 maart 2021

Door Carla van Vliet

Via het Youtubekanaal van de Jachtlaankerk kan je vanaf komende zondag, 28 maart, tot en met zondag 4 april van dag tot dag het Passieverhaal meebeleven. Het project, dat de titel draagt ‘The Sound of Silence’, is voor een groot deel opgezet als The Passion, zoals die jaarlijks op tv wordt uitgezonden. We spraken initiatiefnemer en artistiek leider Chris Stellaard.

Waarom dit idee?

“Ik droomde er al een tijdje van het Paasverhaal naar het nu te halen. En je moet ergens beginnen met je droom waarmaken. Dus toen we in de Jachtlaankerk bezig waren met het inroosteren van de muziek (ik ben ook muziekcoördinator) kwamen we natuurlijk ook bij de paasdagen uit. Al snel rees de vraag: ‘Wat doen we met Pasen?’ Ik opperde mijn langgekoesterde wens en kreeg gelukkig snel de handen hiervoor op elkaar. We zijn een samenwerkingsverband aangegaan met Hemelsbreed in Arnhem zodat mensen en ideeën over en weer konden geleverd worden en waarbij we toch elk onze eigen kleur behielden.”

Over hoeveel mensen hebben we het hier?

“De voorbereidingsgroep bestaat uit 4 mensen waarvan ik de kartrekker ben. We hebben de band van de Jachtlaankerk, waarmee we al enige ervaring hadden opgedaan tijdens de Top2000-viering in de Grote Kerk, weer nieuw leven ingeblazen. Alle muziek van in totaal 14 nummers hebben we in 4 dagen tijd opgenomen bij NLS Recording Studio van Niels Verhoek, hier in Apeldoorn. Dit klinkt kort maar van tevoren heb ik van alle nummers de arrangementen gemaakt en soms een stuk zelf gecomponeerd. Leuk, maar best veel werk. Alle videobeelden zijn opgenomen in de Jachtlaankerk. In totaal hebben er zo’n 30 mensen aan meegewerkt.”

Hoe ziet het programma eruit?

“Zondag 28 maart, op Palmpasen, vindt tijdens de dienst van 10.00 uur de aftrap plaats. Op alle volgende dagen is er een uitzending van ongeveer 15 minuten om 19.30 uur. Elke dag is er een filmpje te zien van een Nederlandstalige hit, er is een monoloog, een gebed, en wordt het afgesloten door een klein instrumentaal intermezzo. Op maandag, dinsdag en woensdag volgen we de beleving van het passieverhaal gezien vanuit Maria, Petrus en Judas. Op Witte Donderdag vindt het Laatste Avondmaal plaats, op zaterdag de Paaswake en op zondag 4 april, Eerste Paasdag, sluiten we het project af met een feestelijke paasdienst om 10.00 uur.”

Kan je al iets verklappen?

“Nou vooruit, haha. We beginnen zondag met Rollercoaster van Danny Vera. Je zult opnames zien bij Berg en Bos, in de Oranjerie en het Laatste Avondmaal is op bijzondere wijze opgenomen bij restaurant Don Quichotte. Het lied dat in de titel zit, zal in een prachtige duet uitgevoerd worden. De rest moet je maar gaan zien en luisteren.”

Wat wil je nog kwijt?

“Ik zou het fantastisch vinden als er in 2022 een bovenwijkse Passion zou plaatsvinden in Apeldoorn, dat er daadwerkelijk iemand met een kruis door de Hoofdstraat loopt. Ik ben iedereen heel erg dankbaar die zich voor ‘onze’ Passion inzet maar om het volgend jaar met nog meer body te kunnen brengen lijkt me geweldig. Een grootsere opzet, misschien met bekende Apeldoorners, maar meer mensen erbij betrekken en aan meer mensen te kunnen tonen. Dit is ook heel erg mijn perceptie van het geloof, om het mensen te laten aanspreken, te laten beleven. Mijn droom zou uitkomen, maar dit project van de Jachtlaankerk is zeker een goed begin!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!