Jeroen Taalman benoemd tot Stadsfotograaf van Apeldoorn

Donderdag 23 april 2015

Door Redactie

© Jeroen Taalman

Vanaf 15 april 2015 is Jeroen Taalman voor de duur van 2 jaar benoemd tot stadsfotograaf van Apeldoorn. De stadsfotograaf is ambassadeur van de stad en doet aan stadspromotie voor Apeldoorn als Buitenstad, maar is ook belangrijk voor het cultuurbeleid in het algemeen en de versterking van Apeldoorn als Fotostad in het bijzonder.

Een commissie bestaande uit Peter Lous (fotograaf), Tom Meerman (docent fotovakschool), Carin Reinders (directeur CODA) en Gerrit Steenbergen (directeur ACEC) wijst iedere twee jaar de stadsfotograaf aan. Deze moet wonen en werken in Apeldoorn. De stadsfotograaf is, net zoals de stadsdichter, ambassadeur van de stad. Burgemeester en wethouders benoemen de stadsfotograaf. Hij krijgt vier opdrachten per jaar van de commissie. De stadsfotograaf presenteert zich tijdens de landelijke Fotoweek in september met zijn visie op de stad.

Jeroen Taalman(1970)
Een autonoom fotograaf met een brede interesse voor documentaire, geënsceneerde en portretfotografe. Centrale thema’s in zijn werk zijn vergankelijkheid, zelfkant van de samenleving en de invloed van de mens op de natuur.

Taalman groeide op in de Alblasserwaard en woont sinds zijn 10e in Apeldoorn. Studeerde aan de Universiteit Twente en volgde daarna een postacademische opleiding tot klinisch fysicus. Als bestuurder van een zorginstelling combineert hij zijn exacte achtergrond met de noodzaak tot het behoud van de menselijke maat in de zorg, ondanks alle wet- en regelgeving en krimpende budgetten.

Met een korte opleiding aan de Fotovakschool kwam de verdere ontwikkeling, of beter gezegd de zoektocht als fotograaf in een versnelling. Taalman startte een fotografencollectief en exposeerde sinds 2009 in kleine settings in onder meer Utrecht, Assen maar vooral in Apeldoorn (CODA, Markant, Westpoint, Beekpark Gallery, SamSam). Hij werkte mee aan diverse publicaties en aan de manifestaties van Apeldoorn Fotostad in 2012 en 2014. Eenmaal won hij een prijs waarbij gezocht werd naar de foto van de ‘meest Nederlandse plek in Nederland’ (Pauw & Witteman, 2009).

Taalman woont in en werkt vanuit Apeldoorn, waar ook zijn studio is gevestigd. Hij maakt grotendeels vrij werk en werkt soms in opdracht. Twee lopende projecten, waarvan één portretserie, monden uit in exposities in 2015 of 2016.

 

Bron: Gemeente Apeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!