Katarina Jankowski exposeert in Café Nova

Vrijdag 3 maart 2023

Door Ben Eggermont

Café Nova laat in de maand maart werk zien van kunstenares Katarina Jankowski. De opening is op zondag 5 maart om 16.00 uur.

Katarina Jankowski

Op de vraag naar haar gevoelens bij deze expositie antwoordt Katarina: “Enthousiast en optimistisch, zeker. Dit is mijn eerste expositie na de coronatijd. De coronatijd was een moeilijke periode met lock-down’s en afwachten. Wat voor 2020 was, komt nooit meer terug. Wat er nu gebeurt en wat gaat komen is nieuw, innovatief en creatief. Tijdens de tentoonstelling presenteer ik twee verschillende collecties: De dieren van de Veluwe en de stillevens met Aziatische invloeden. Kom kijken en zie de details die ik ook zie. Iedereen is van harte welkom.”

Het ontstaan van haar werk

Over de ontwikkeling schrijft ze op haar website het onderstaande: “Ongeveer 15 jaar geleden begon mijn avontuur met aquarel. Ik volgde toen een aquarelcursus bij de kunstenaar Willem van Bilzem. Tijdens de lessen goed opgelet, thuis veel geoefend, na 3 jaar aquarelleren wilde ik iets anders proberen. Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Nunspeet gaf me de mogelijkheid om een kennis te maken met de andere technieken. Onder begeleiding van de kunstenaar Ad Kuyper leerde ik schilderen met acryl. Tijdens vervolg studie aan Vrije Academie, onder de oog van de kunstenaar Serob Darbinian maakte ik kennis met de klassieke technieken. Ik probeerde ook iets van abstracte kunst, gemengde technieken, cobra, experimenteren met diverse materialen. Dat was een zeer leuke ervaring.

Mijn hart ligt echter bij de klassieke kunst. Na lang zoeken heb ik een opleiding gevonden aan de Academie voor Kunst en Ambacht. Hier is het echte avontuur begonnen. Want een schilderij “bedenken” is al niet makkelijk, alles zelf voorbereiden is nog moeilijker. Op de Academie gaat alles slow; zelf verf maken, dragers voorbereiden, oude technieken – vaak honderden/duizenden jaren oud krijgen weer de kans. Geweldig! Tijdens de opleiding heb ik kennis gemaakt met diverse technieken, zoals ei-tempera, tempera grassa en fresco. Mijn hart en penseel is echter verloren gegaan aan Punische was, verf op basis van bijenwas.”

Muzikale omlijsting

De muziek wordt deze middag verzorgt door de Nova Huisband met Cos, George, Peter en Paul. Het café is geopend vanaf 15:00 uur en de entree is gratis.

Katarina Jankowski exposeert in Café Nova Marktstraat 20, de hele maand maart tijdens openingsuren.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!