Kayak rocks!

Dinsdag 16 december 2014

Door Rob Ulrich

Diana Ulrich

In 2012 bracht Kayak het eerste nummer uit van wat later de rockopera Cleopatra, Crown of Isis zou gaan worden. Ruim twee jaar is er door Kayak-toetsenist Ton Scherpenzeel en zijn vrouw Irene Linders aan gewerkt. Op 1 november kwam de CD dan uit. Op 13 december was Kayak in Gigant, waar een flink deel van de rockopera uitgevoerd werd. Een avond waarop om tal van redenen de emoties er van af zouden spatten. Het zou ook in Apeldoorn het laatste concert van Kayak in de huidige bezetting zijn. Cindy Oudshoorn en Edward Reekers, beiden vocalist, hadden al eerder aangekondigd de band te gaan verlaten.

Kayak begon het concert met vier wat oudere nummers. In het eerste nummer, Alienation, blonk bassist Jan van Olffen uit met een indrukwekkende solo. Na het altijd indrukwekkende Before The Angels Fell kondigde gitarist Rob Vunderink Cleopatra aan. Hoe zou dat live klinken? Met The Living Isis waande je je direct in het Midden Oosten. Met Alexandria werd duidelijk wat een meesterwerk Ton en Irene van de opera hebben gemaakt. Het ene na het andere juweeltje werd gespeeld, van pure rock tot breekbare ballads. Soms de herkenbare sound van Kayak, waarin het virtuoze gitaargeluid van Joost Vergoossen krachtig werd neergezet soms solistisch, maar altijd duidelijk aanwezig. Cleopatra gaat over het leven van –hoe kan het ook anders- Cleopatra. In ieder nummer wordt een fase van haar leven weergegeven. Cindy Oudshoorn leefde zich helemaal uit in de figuur Cleopatra, soms zo indrukwekkend echt dat je er kippenvel van kreeg. Cleopatra regeerde, en zangmaatje Edward Reekers moest dat ook ontgelden in The Ides Of March, waar hij hardhandig door Cindy naar achteren werd geduwd. Ook in Whatever It Takes liet Cindy duidelijk blijken dat er niet sollen viel met Cleopatra. En ook hier prachtige gitaarrifs van Joost Vergoossen, afgewisseld met het werk van de toetsenvirtuoos Ton Scherpenzeel. Indrukwekkend.

Bij Actium, dat gewijd is aan de slag bij Actium voel je aan de muziek dat het tijdperk Cleopatra bijna voorbij is. In That Sacred Kiss nemen we afscheid van Cleopatra, die dan zelfmoord pleegt. In dit nummer wist Cindy Cleopatra op een indrukwekkende manier neer te zetten. Zo indrukwekkend, dat je zelfs bij enkelen in de zaal zag dat er een traantje weggepinkt werd. Ontroerend, emotioneel, het samenspel met Edward, je moet erbij geweest zijn om het te ervaren. Hier schieten woorden gewoon te kort.

Cleopatra is dood, de opera is afgelopen, lang leve Cleopatra. Wat een prachtige opera is dit. Maar het concert was nog niet afgelopen. Met Nobody Wins stond de band stil bij Pim Koopman, een van de oprichters van Kayak, die alweer vijf geleden plotseling overleed. Muisstil was het in de zaal. Prachtig! Na Starlight Dancer en Chance For A Lifetime kwam Ruthless Queen. ‘De cirkel is rond’, vertelde Edward Reekers. Ruthless Queen was het eerste nummer dat Reekers met Kayak had opgenomen (1979), en het was ook direct de grootste hit. Het was een soort afscheid nemen. Afscheid van Kayak in de huidige samenstelling met Edward en Cindy in de vocale glansrollen. Als toegift werd nog een nummer van Cleopatra gebracht: The Crown Of Isis. Het is klaar. De apparatuur werd opgeruimd en het publiek kon nog napraten met bandleden tijdens de meet& greet na afloop. Wie nog van Kayak in de huidige bezetting wil genieten moet er vlug bij zijn. Je kunt de band de komende twee weken nog zien in Zwolle, Weert, Leeuwarden en Zoetermeer. Volgend jaar zal Kayak met de rockopera de theaters in het land opzoeken. Het zal dan nog spectaculairder zijn dan wat we zaterdag in Gigant mochten zien en beleven. Kayak rocks!

Kayak:

Ton Scherpenzeel – toetsen; Joost Vergoossen – Gitaar; Jan van Olffen – Basgitaar; Rob Vunderink – Gitaar; Hans Eijkenaar – Drums; Edward Reekers – Zang; Cindy Oudshoorn – Zang

Setlist:

Alienation; Pagan’s Paradise; Daphne; Before The Angels Fell; The Living Isis; Alexandria; She Rules My World; Goodbye Pharos; Stranger In Rome; The Ides Of March; Tarsus; Whatever It Takes; Queen Of Kings; Actium; Alexandria Reprise; That Sacred Kiss; Nobody Wins; Starlight Dancer; Chance For A Lifetime; Ruthless Queen; The Crown Of Isis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!