KSG leerlingen kruipen in de huid van een raadslid

Maandag 28 april 2014

Door D66Apeldoorn

D66 Apeldoorn

Op donderdagochtend 8 mei organiseert de D66 fractie samen met de Jonge Democraten een politiek debat voor de havo 4 leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap (KSG). Tijdens het politieke debat wordt aan de jongeren een aantal fictieve politieke dilemma’s voorgelegd.

Kennis maken met de politiek
D66 en de Jonge Democraten vinden het belangrijk dat jongeren zo vroeg mogelijk kennis maken met de politiek. Daarom worden de leerlingen op 8 mei uitgenodigd in de Apeldoornse raadszaal. De Jonge Democraten is de grootste politieke jongerenorganisatie van Nederland, onafhankelijk maar wel verbonden met D66. Deze ochtend helpen er een aantal van hen mee om deze activiteit te organiseren. “En ons plan is om de komende tijd nog meer activiteiten te gaan organiseren op scholen in de omgeving”, vertelt Rosalie Bosman, voorzitter van de Jonge Democraten Stedendriehoek. Loco-burgemeester Nathan Stukker zal die ochtend “burgemeester” zijn en de fictieve raadsvergadering voorzitten.

September 2013
Het politieke debat is afgeleid van de activiteit die in september 2013 op initiatief van Paula Donswijk (fractievoorzitter van D66 in Apeldoorn) georganiseerd is voor gasten van de Apeldoornse gemeenteraad. Door middel van casussen en het daadwerkelijk in de raadszaal verdedigen van projecten om een meerderheid te krijgen achter één project, werd hen gevraagd voor een avond in de huid van een raadslid te kruipen. Toen met groot succes.

Fictieve casus
De gemeenteraad heeft een meevaller van één miljoen. Waaraan wordt het bedrag besteed? Een zwembad, discotheek of energieneutraal clubhuis? Aan de leerlingen van de KSG de opdracht om te bedenken waar het geld naartoe moet. “Maar ook om met hun medeleerlingen in debat te gaan over de keuze van hun fictieve fractie voor een bepaald project en argumenten te bedenken waarom het geld juist niet naar een ander project zou moeten gaan,” zegt Paula Donswijk, “Zo gaat dat in het echt natuurlijk ook.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!