Kunst in de openbare ruimte prominenter op de kaart

Woensdag 15 januari 2020

Door Amrutha Mol

De gemeente Apeldoorn wil kunst in de openbare ruimte prominenter op de kaart zetten. Er was al veel kunst in de openbare ruimte, maar er is verandering nodig, vindt de Apeldoornse gemeente. Ze gaan kunst en de openbare ruimte herinrichten: er komen meer bomen, bankjes en verlichting. ,,Het doel is om mensen te laten genieten van de kunst in de openbare ruimte”, meldt wethouder Detlev Cziesso.

De kunst in de openbare ruimte moet ‘gaan leven’. Dat betekent dat er kinderen op en omheen mogen spelen en dat je er als volwassene rustig kan zitten. De gemeente gaat nu kijken waar kunst in de openbare ruimte gerealiseerd kan worden. Het is namelijk de bedoeling dat de bestaande kunstwerken prominenter op de kaart worden gezet en dat er nieuwe kunstwerken komen die de kwaliteit van leefbaarheid in de stad verhogen.

Vrijheidsboom

In het teken van 75 jaar vrijheid komt er een kunstwerk aan de Paslaan. Kunstenaar André Kruysen maakt dit kunstwerk met de naam ‘De boom der vrijheid’. De kunstenaar zegt hierover: ,,Het begrip vrijheid kent meerdere perspectieven en het wordt soms pas zichtbaar vanaf enige afstand. Dat symboliseert ‘De boom der vrijheid’ ook.” Dit kunstwerk is een van een aluminium constructie waar groen in verwerkt kan worden. De vormen van de aluminium constructie zijn gebaseerd op de ‘Jugendstill’ stijl, gezien de geschiedenis van het pand, en het groen is flexibel inzetbaar. Het streven is dat dit werk voor Bevrijdingsdag klaar is.

Kunstwerk bij de Matenpoort

In het kader van kunst in de openbare ruimte komt er ook een kunstwerk bij de Matenpoort/Kanaal Zuid. Het betreft hier de oude busbaan. Kunstenaar Marcel Smink is hiermee bezig. De gemeente investeert in kunst in de openbare ruimte, om de beleving van de stad te verhogen. Het kunstwerk van de naakte dame voor de Stadskamer komt ook terug. De gemeente bekijkt nog waar en wanneer.

Samenwerkingen

Niet alleen de gemeente bedenkt de concepten, maar ook Apeldoornse ondernemers en bewoners. Het Apeldoornse ACEC heeft de expertiserol in de verschillende projecten die onder de noemer ‘Kunst in de openbare ruimte’ vallen. De afgelopen 4 jaar is er elk jaar 250.000,00 euro vrijgekomen voor kunst in de openbare ruimte. De gemeente kijkt voor dit geld niet alleen maar naar welke kunstwerken er moeten komen, maar naar de totale inrichting van de openbare ruimte.

Waarom is dit belangrijk?

Volgens wethouder Detlev Cziesso is kunst in de openbare ruimte belangrijk voor het welzijn van de Apeldoornse bevolking: ,,Kunst verhoogt de kwaliteit van de beleving van de stad. Een mooi ingerichte binnenstad is erg prettig en daar speelt kunst een rol bij. Kunst maakt de beleving van een stad mooier, daarom bevordert dat ook het welzijn van onze burgers en daarvoor zitten wij als gemeente hier. Voor het welzijn van de Apeldoorners.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!