Kunst kijken in Ugchelen, regen of geen regen

Zondag 1 oktober 2017

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Wie denkt dat er een fietstocht is georganiseerd door Ugchelen, heeft het fout. Op een mooie zonnige herfstzondag is het een prima gelegenheid om op de fiets een tocht te maken langs de Kunstroute Ugchelen.

Op de verschillende locaties staan rijen fietsen en de mensen begeven zich in groten getale langs de tentoongestelde kunst op de vele locaties in het dorp. In alle vroegte treffen we Rina Beens met haar vriendin op de parkeerplaats in het dorp met het routeboekje in de handen: ,,We zijn er al vroeg bij. Het is heel leuk, we waren bijvoorbeeld bij de kunstenaar textiele werkvormen Marianne van Luttikhuizen. Voor mij is het een inspirerende tocht langs mensen die met passie werken. Daar heb ik bewondering voor.”

Op de locatie Basisschool Eloy is het een komen en gaan, jong en oud. Dit omdat naast de kunstenaars die er hun werk tonen, ook het werk van de kinderen tentoongesteld is. Noor en Roos Platvoet, laten zien wat ze gemaakt hebben. Roos: ,,Kijk, ik heb meegeholpen aan dit minihuis en we hebben iets gemaakt in 3D. Dat was heel leuk om te doen.” Haar zusje Noor laat het paard van dopjes zien en een grote versierde ring met allerlei materialen. Ze vinden de kunstroute en de belangstelling heel leuk, alhoewel Roos het niet zo veel uitmaakt, omdat mensen allemaal een andere smaak hebben.

Henk en Jannie Arends tonen hun schilderwerken op de locatie Eloy. Henk geeft aan dat hij het iets minder druk vindt: ,,Het kan zijn dat het niet zo opvalt omdat hier heel veel te zien is. Vorige keer stonden we in de OBS de Steenbeek, maar deze is dicht. Toch hebben we veel goede reacties gehad.” Hennie ten Have komt een kijkje nemen: ,,Ik schilder zelf ook, maar heb eigenlijk nog nooit meegedaan. Als het niet regent, bezoek ik altijd de kunstroute te zien wat mijn ‘collega’s’ er van gemaakt hebben.” Haar man geeft aan dat ze de volgende keer gewoon mee moet doen.

Aan de Molencatenlaan 103 staan enkele fietsen op de oprit. Op de locatie van Ria Bannink, is het nu rustig. Ria geeft aan dat het wel goed doorloopt: ,,Gisteren regende het bijna de hele dag, maar er zijn toch nog 34 bezoekers geweest. Het waren allemaal parapluutjes. De werken moest ik onder de veranda plaatsen. Vandaag kan ik ze lekker door de hele tuin verspreiden. Helaas heb ik nog niets verkocht, maar het komt voor dat iemand later nog eens langskomt en wat wil aanschaffen. Dat is vaker gebeurd. Wel krijg ik mooie reacties.” Harolij van der Klei is met Hans Vaneker verrast door de veelzijdigheid die getoond wordt. Harolij: ,,We hebben gisteren zelfs al iets gekocht en ik laat me vooral ook inspireren om zelf de draad van het schilderen weer op te pakken.” Hans is onder de indruk van de gastvrijheid.

Aan de Hoenderloseweg op de locatie van Marius en Maartje van Dokkum, schuifelen de bezoekers langs de, voor velen, bekende werken van de kunstenaar met inmiddels landelijke bekendheid. Mensen lachen om de humor of zijn ontroerd. Ook voor de kunst van Maartje is belangstelling. Dat mensen met zeer uiteenlopende redenen de Kunstroute Ugchelen bezoeken wordt duidelijk door het verhaal van Titie en Henk Feijen: ,,Wij hebben een kunstwerk thuis dat we enkele jaren geleden hebben aangeschaft. Alleen weten we niet exacte de naam van de maker, alleen dat het een Ria is. Dus gaan het gewoon vragen, te beginnen bij Ria Bannink.” Ria bekijkt de foto. Helaas, het is niet van haar en hopelijk voor de eigenaren komen zij er tijdens deze Kunstroute Ugchelen achter wie de maker is van het kunstwerk in hun kamer.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunstroute

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!