Kunstroute smaakt naar meer

Zondag 2 april 2017

Door Gerard Oltmans

,,Kom! We moeten verder’’….. Dat was een kreet die vaak te horen was tijdens de Kunstroute van zondag 2 april in het centrum van Apeldoorn. Er was ook zoveel te zien en te beleven. Teveel voor een middag, dus was het een kwestie van kiezen.

Je kon zien hoe er met modellen gewerkt wordt, je kon zelfs met je camera aan het werk met modellen tijdens een fotoshoot. Of je laten portretteren. En dat betekende heel geduldig blijven zitten, omdat de kunstenaar nu eenmaal de tijd nodig heeft om alles op papier te kunnen zetten.

En dan waren er kunstenaars die uitleg mochten geven bij hun werk en te luisteren naar wat de bezoekers zelf allemaal voor kunstzinnige dingen doen. Een kunstenaar kreeg de tip om het kwasten-af-veeg-doekje te signeren en op te hangen.  Of je kon gewoon zelf schilderen met de kwast in je hand. Het was vooral gezellig en gastvrij. Compleet met ijsjes, wijn, biertje, sapje, kortom alles om er een leuke middag van te maken.

Ook de weergoden droegen een steentje bij:  het kon niet beter: heerlijk fiets- en wandelweer. De bezoekers kwamen in golven, telkens weer. Even een terrasje pakken of een ijsje halen en dan weer verder. Was het te druk… dan eerst naar die andere kunstenaar. Want dat is het leuke van de wijze waarop deze Kunstroute is georganiseerd. Alles speelt zich af in het stadscentrum. Lekker compact, dicht bij elkaar, op loopafstand. Niet alleen kijken naar kunst, maar ook in gesprek gaan met de kunstenaars. Of actief meedoen, met wat steun van de kunstenaar zelf.

Er waren dit jaar duidelijk wat meer jongere kunstenaars die kleur gaven aan de Kunstroute.  Soms wat onzeker onder al die vragen, maar blij met de aandacht en de kans om met “wildvreemden” over hun werk te kunnen praten.  Tevredenheid dus alom, zowel bij de kunstenaars als de bezoekers.  Het was boeiend, het maakte nieuwsgierig en het smaakt naar meer. De organisatie denkt nu al weer aan de zevende Kunstroute in 2018. Cultuurwethouder Detlev Cziesso stond erbij en keek ernaar. Samen met de bezoekers concludeerde hij: “dit mag je niet missen”.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunstroute

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!