Midwinter Marathon vereeuwigd in Apeldoorn met kunstwerk aan de Loolaan

Vrijdag 26 januari 2024

Door Kevin van Es

Zeg je Midwinter Marathon, dan zeg je Apeldoorn. Het sportevenement loopt al bijna 50 jaar door de stad, reden genoeg voor een vereeuwiging aan een van de bekendste straten, de Loolaan. De opdrachtgever van het beeld is Stichting Midwintermarathon, de kunstenares is de in Bennekom geboren Eveline Kieskamp. Het standbeeld werd vandaag onthuld door wethouder Peter Messerschmidt. In dit artikel vertelt Eveline meer over een van haar nieuwste creaties.

Spanning

Het is haar eerste kunstwerk in de publieke ruimte, wat voor extra opwinding zorgt voor Eveline: “Het plaatsen van het werk vond ik heel spannend. Het is toch het moment dat je werk definitief te zien is voor iedereen. Het proces heb ik vooral als erg leuk ervaren, het is nieuw voor mij om werk te laten gieten. Normaal gesproken werk ik in mijn atelier. Nu moet ik rekening houden met meerdere personen en aspecten.”

Tijdens het proces is de kunstenaar begeleid door ACEC, Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur. Directeur Jasper van der Graaf vertelt meer over de samenwerking: ‘Wij organiseren selectieprocessen en begeleiden de plaatsing van kunstwerken. Dit doen we met jury’s die bestaan uit mensen uit de buurt.” Er is rekening gehouden met de buurt, de vereniging van eigenaren van de flat ernaast, de Bon Vivant en mensen van de Midwinter Marathon zelf. 

Het proces ziet er als volgt uit: “ik begin met het opstellen van een opdrachtformulering, vervolgens stellen we een longlist op. De jury reduceert deze lijst tot een shortlist, meestal bestaande uit drie kandidaten. De geselecteerde kunstenaars worden uitgenodigd om een betaalde schets te maken, die ze vervolgens presenteren aan de jury. Uit deze presentaties wordt één winnaar gekozen, die we begeleiden bij de plaatsing en het verkrijgen van vergunningen in overleg met de gemeente,” legt Jasper uit.

De vraag of Eveline het kunstwerk voor haar rekening wil nemen, ontvangt ze via Jasper. “Hij zei: je bent een van de drie kunstenaars die kans maken. Ik dacht, ‘huh, ik heb mezelf helemaal niet opgegeven’. Jasper gaf aan mij al een langere tijd in de gaten te houden,” vertelt Eveline.

“Dat ging heel snel”

Al snel kreeg de Bennekomse kunstenares meer duidelijkheid: “Na het maken en pitchen van mijn ontwerp is de keuze op mij gevallen. Het moment dat ik het nieuws hoorde was euforisch, zo gaaf.” Veel tijd om te genieten is er voor Eveline niet: “In juni heeft Jasper me benaderd, in augustus heb ik de ‘go’ gekregen en begin september ben ik aan het beeld begonnen. Ik ben me gaan inlezen over de Midwinter Marathon. Ik kreeg veel vrijheid, maar het moest wel met de Midwinter Marathon te maken hebben. Het proces ging eigenlijk heel snel. Er komt af en toe wel wat stress bij kijken, vooral als je het gevoel hebt dat een bepaalde emotie nog niet in het eindproduct zit.”

Publiekslieveling

Jasper denkt dat het kunstwerk een publiekslieveling kan worden. Kunst in de openbare ruimte worden in de loop der jaren vaak herkenningspunten in een stad, denk hierbij aan de Rode Muur, Jarig Aapje ten aandenken aan het 50-jarige jubileum van de Apenheul en de Three Floating Figures, ofwel de Zwevende Maagden, bij de rotonde in de Maten. Voor het werk van Eveline ziet Jasper dezelfde toekomst in het verschiet: “Als het kunstwerk er een tijdje staat wordt het ook iets typisch Apeldoorns, het draagt ook bij aan de herkenbaarheid in de buurt.”

De Midwinter Marathon wilde het kunstwerk dolgraag bij het begin en de finish van de route. “De Loolaan is een hele prominente plek, dan moet je heel subtiel zijn ontworpen om ook de totale vormgeving en uitstraling van de Loolaan niet te verpesten,” aldus Jasper. Er zit een knipoog naar Paleis Het Loo verstopt in het beeld, de kleding van de renster is helemaal gemaakt uit een soort kantwerk, geïnspireerd op 17de-eeuwse kledij. “De renster rent van het Loo af en als je heel goed op de grond kijkt zie je een klein kroontje liggen. Naast de historische kleding draagt de hardloopster moderne sportschoenen, dat is de link naar de Midwinter,” legt Eveline uit.

Inspiratie

De inspiratie voor het werk komt van de Midwinter Marathon af. “Ik herken best veel aspecten van het rennen van een marathon terug in het proces van een kunstenaar. Als je denkt aan opgeven krijg je extra energie van de juichende mensen aan de kant, het gaat niet alleen om het eindproduct maar om de hele weg ernaar toe. De link naar mijn eigen werk zit hem in het koninklijke tintje, de 17de-eeuwse kleding en de kraag.”

Of Eveline zelf ook affiniteit met hardlopen heeft? “Jazeker. Voordat ik een blessure aan mijn knie opliep, liep ik geregeld hard. Helaas kan dat niet meer. Als ik mee had gedaan aan de Midwinter was ik voor de acht gegaan.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!