Help de bevolking van Oekraïne

La Boutique Fantastique is een wonderbaarlijke winkel

Zaterdag 10 maart 2012

Door bazbo

Peter Vroon

Toch jammer dat zo’n winkel niet veel beter bezocht wordt. Ben ik dan de enige die is komen luisteren? Nee, gelukkig niet. Twee kornuiten zijn er ook. En nog een handjevol mensen.

La Boutique Fantastique is een mal orkestje uit de school van Kyteman, al heeft deze er zelf niet zo veel mee van doen. Kern van het ensemble is het Rotterdamse producersduo Tijmen Bergman en Maurits Goossens. Hun muziek klinkt als een reis door de muziekgeschiedenis. Tijdloos, dus. Hun debuut-cd is er eentje om nooit meer uit je speler te halen. Een optredentje leek me dan ook een waar feest worden. En dat wordt het ook.
Op het podium zien we veel verschillende instrumenten: viool, cello, contrabas, gitaar, toetsen, melodica, saxofoons, drums en elektronica. Als het collectief het podium betreedt, moet het publiek even wennen. Dit is muziek die je eerder in een theaterzaal zou verwachten.

Mij doen de composities denken aan het legendarische Penguin Cafe Orchestra van wijlen Simon Jeffes. Hij bedacht ooit de ideale muziek voor in zijn denkbeeldige kroeg. Schitterende klankschilderijtjes die allerlei kanten op stuiteren. Je kunt ernaar luisteren, maar het ook als achtergrond beschouwen.

Het duurt niet lang of iedereen in de zaal is stil en luistert ademloos. En er wordt gedanst! Mooi, ik ben dus niet de enige die enthousiast wordt van dit ensemble.

Ik hoor een stem naast me.
“Hé Bas, ik had jou wel verwacht hier. Jij bent wel van de gekke bandjes toch? Ik ook wel, hoor. Weet je wat nu zo apart is? Dat dit bandje aan de ene kant heel erg retro klinkt door al die traditionele instrumenten, maar het wordt hip gemaakt door alle elektronische stukken die de nummers aan elkaar lijmen. Toch, nu we zo’n uurtje onderweg zijn, begint mijn dorst en behoefte wat mensen te spreken het te winnen van mijn aandacht voor de band. Er is dus nog wat werk aan de winkel om het allemaal nog wat spannender te maken. Maar leuk is het. Heb je die twee prachtige violistes al eens goed bekeken?”
“Niet naar de bekende weg vragen, Reinier.”

Na een nummertje of wat is het geluid helemaal top. Gigant heeft een nieuwe geluidsinstallatie aangeschaft en dat is te horen. Het klinkt mooi!
Toch goed dat een muziekcollectief als dit een plaatsje krijgt op het podium, maar jammer dat zo’n wonderbaarlijke winkel maar eens in de zo veel tijd in Apeldoorn neerstrijkt.

Apeldoorn, maart 2012

Met dank aan twee kornuiten Reinier Groenendijk (tekstbijdrage) en Peter Vroon (foto’s). Het filmpje, dit filmpje ook en ook dit filmpje is van mijn eigen hand.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

Elke maandag ons nieuws in de mail?